Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

USA:s utrikesminister Rex Tillerson har fått sparken av Trump

00:59. Sedan Donald Trump blev president har många fått sparken eller fått avgå.

Donald Trump har gett utrikesminister Rex Tillerson sparken. Han ersätts av CIA:s chef Mike Pompeo. 

– Jag kom väl överens med Rex men vi tänkte på olika sätt, säger Donald Trump till ett pressuppbåd som samlats efter att nyheten gått ut.

Trump säger också att han tagit beslutet om ett möte med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un utan att rådgöra med sin utrikesminister och att de var oeniga i många viktiga frågor inom utrikespolitiken.

– Jag tror att Rex kommer att bli mycket lyckligare nu. Jag och Mike har väldigt bra kemi. Det är svårt att säga vad som gör att man har bättre eller sämre kemi med någon. Men jag hade en bra kemi även med Rex, fortsätter han.

På Twitter skriver Donald Trump att CIA-chefen Mike Pompeo blir ny utrikesminister, han ersätts i sin tur av Gina Haspel, som är biträdande direktör. Hon blir den första kvinnan på posten.

”Jag är stolt över att nominera chefen för CIA, Mike Pompeo, som vår nya utrikesminister. Mike tog examen som den förste i sin årskurs vid West Point, tjänstgjorde med beröm i armén och utexaminerades med goda betyg från Harvards universitet”, skriver Donald Trump i ett uttalande till Washington Post.

Enligt CNN har Trump velat se Mike Pompeo som ny utrikesminister i flera månader och planerat för det sedan i höstas.

Trump ska ha bett Tillerson avgå i fredags. I helgen ställde Tillerson plötsligt in sina aktiviteter i Kenya under sin resa till flera länder i Afrika. Då uppgavs han inte ”känner sig på topp”. Senare avbröts resan i förtid för att Tillerson skulle kunna infinna sig i Washington på måndagen.  

Rex Tillerson och Donald Trump under ett kabinettmöte i Vita huset i november.
Rex Tillerson och Donald Trump under ett kabinettmöte i Vita huset i november. Foto: Evan Vucci/AP

”Slutligen vill jag tacka Rex Tillerson för hans tjänst. Mycket har uppnåtts under de senaste 14 månaderna och jag önskar honom och hans familj allt väl”, skriver Trump till Washington Post.

Beskedet kommer efter en längre tids konflikt mellan presidenten och utrikesministern. Enligt Washington Posts källor i Vita huset vill Trump byta ut utrikesministern inför mötet med Nordkoreas ledare och USA:s kommande förhandlingar om handelsavtal. Han anser att Tillerson är för nära det politiska ”etablissemanget” i sitt tänkande.

Källor nära presidenten säger till CNN att det var uppenbart att Tillerson inte stöttade Trump utan ville hantera utrikespolitiken på sitt eget sätt. Trump ska inte ha känt att Tillerson stod bakom honom.

Så sent som på måndagen fördömde Tillerson Ryssland efter händelsen i Salisbury, Storbritannien där den ryska ex-spionen Sergei Skripal och hans dotter förgiftats med nervgas. Vita huset har tidigare inte velat peka ut Ryssland som skyldig, skriver CNN.

I ett uttalande skriver Gina Haspel att hon känner sig ärad och ödmjuk inför utnämningen till ny chef för CIA. ”Efter 30 år som officer vid CIA har det varit en ära att få tjänstgöra som dess biträdande direktör vid Mike Pompeos sida”.

Läs mer: Trump frias av egna partiets utredning om Rysslandskontakter 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.