Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Rick Santorum hoppar av

Foto: John Ehlke / West Bend Daily News/AP
Rick Santorum hoppar av kampen om att bli det republikanska partiets presidentkandidat. "Vi tog beslutet i helgen", sa Santorum.

Beskedet om att Santorum nu väljer att ge upp sin kamp om de republikanska rösterna läcktes vid 20-tiden på tisdagen. Santorum själv tillkännagav det vid ett tal i Gettysburg strax före 20.30 svensk tid.

Det oväntade beskedet kom samtidigt som Santorums treåriga dotter Bella skrivits ut från ett sjukhus där hon vårdats för en tillväxthämmande sjukdom som i många fall leder till döden:

– Min dotters sjukdom har fått oss att tänka på framtiden och hur vi ska vara som föräldrar, sa Rick Santorum.

Santorum ägnade en god stund åt att berätta om hur kampanjens många möten med väljare runt om i USA fått honom att inse att USA behöver en ny president. En president som ger medborgarna möjligheten att ta hand om sig själv och inte själv tar hand om medborgarna. Men han återkom flera gånger till sin sjuka dotter.

– Vi mötte barn som sa "jag håller på Bellas pappa", sa han bland annat.

Utan att säga att han hoppade av kampanjen summerade Rick Santorum de veckor, månader, av kamp som han upplevt i jakten på röster mot sina republikanska kollegor och motståndare.

– Tack alla för att ni har gett dem som saknar en röst en röst, sa han också. Och mot alla odds vann vi elva stater.

Till slut kom han fram till det alla redan visste:

– I helgen tog vi beslutet att ge upp kampen om presidentposten men vi ger inte upp kampen, vi kommer att fortsätta kämpa för alla de röster vi har hört, sa Santorum.

Tecknen på att något var på gång att hända med Rick Santorums kampanj kom tidigt på tisdagen. Santorums kampanjstab meddelade då att den djupt konservative kandidaten ställde in flera framträdanden i sin hemstat Pennsylvania under förmiddagen och istället skulle komma att hålla ett tal i Gettysburg.

När nu Rick Santorum hoppar av blir Mitt Romney en allt tydligare utmanare till den sittande presidenten Barack Obama. En väljarundersökning publicerad av Washington Post och ABC News på tisdagen visade dock att den amerikanska väljarkåren skulle ge sitt stöd till Obama om det skulle vara val i dag.

51 procent svarade att de ville se Barack Obama som president i ytterligare fyra år medan 44 procent skulle lägga sin röst på Mitt Romney.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.