Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Riksdagsledamot deltog i iransk pr-konferens

När Iran ville förbättra sitt rykte och locka till sig nya investerare ordnade regimen en stor pr-konferens och bjöd in tusentals gäster från hela världen. En som tackade ja var den moderata riksdagsledamoten Reza Khelili Dylami.

– Det är min demokratiska rättighet att vara med på vilket seminarium jag vill. Alla talar om att det behövs mer demokrati i Iran. Då har väl jag rätt att sitta med i vilken konferens jag vill, säger Reza Khelili Dylami till Sydsvenskan.

Totalt närvarade ett tjugotal svenskar på konferensen. Reza Khelili Dylami var på semesterresa i Iran när han fick sin inbjudan.

– Jag såg det som en möjlighet för mig att lära mig mer om mina hemtrakter och att träffa nya människor, säger han till Sydsvenskan.

Det här är andra året som konferensen går av stapeln. Tanken är att den negativa bilden av landet ska förbättras då internationella gäster deltar i seminarier, lyssnar på president Mahmoud Ahmadinejad och besöker en valfri ort i studiesyfte. Allt bekostas av regimen.

Det var under ett av dessa seminarium som Reza Khelili Dylami deltog. Han tillbakavisar kritiken mot att en svensk riksdagsledamot besöker ett pr-seminarium för den iranska regimen och uppger till Sydsvenskan att alla kostnader betalades ur egen ficka.

Reza Khelili Dylami beskriver Iran som ett land med många problem. Han säger att regeringen har svårt för att vinna folkets förtroende och tror på en öppen dialog mellan Iran och Sverige. Han ställer sig emot en bojkott.

Nyligen har FN, EU och USA beslutat om ekonomiska sanktioner mot Irans kärnenergiprogram. Iran har svarat med att stoppa all handel och oljeexport i dollar och euro som hämnd.

DN.se har försökt nå Reza Khelili Dylami för en kommentar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.