Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 05:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/riksratten-mot-trump-ryska-spioner-attackerar-ukrainskt-gasforetag/

Världen

Riksrätten mot Trump: Ryska spioner attackerar ukrainskt gasföretag

Ukrainska gasföretaget Burisma står i centrum för riksrättsåtalet mot Donald Trump. Foto: Saul Loeb/AFP

Inför den kommande riksrätten mot Donald Trump har ryska hackare har tagit sig in i Burisma, det ukrainska företag som står i centrum för utredningen mot USA-presidenten. Det avslöjar amerikanska medier. Säkerhetsexperter betecknar intrånget som ännu ett ryskt försök att påverka ett amerikanskt val.

Det beryktade telefonsamtalet mellan presidenterna Donald Trump och Volodymyr Zelenskyj den 25 juli 2019 handlade just om gasföretaget Burisma.

Enligt riksrättsåtalet mot Trump försökte han pressa sin ukrainske kollega att gräva fram komprometterande uppgifter mot Hunter Biden – den förre vicepresidenten Joe Bidens son som 2014–2019 hade ett styrelseuppdrag i företaget.

Joe Biden är ju en av Trumps möjliga motståndare i årets presidentval, och samtalet ses därför som ett användande av presidentmakten för personliga politiska syften.

Men även om inte ukrainarna har hittat något graverande om familjen Biden så har Ryssland uppenbarligen försökt göra det.

Enligt säkerhetsföretaget Area 1 Security, som citeras av flera amerikanska medier, har ryska hackare lyckats ta sig in i Burismas interna e-post. Det rör sig enligt Area 1 Security om personal från den militära underrättelsetjänsten GU (tidigare känd som GRU), närmare bestämt den grupp som i USA har fått namnet ”Fancy Bear”.

Hackarna har använt sig av skickligt framställda webbsajter som liknar Burismas egna inloggningssidor för anställda. De har också använt så kallad ”phishing”, en teknik som innebär att man sänder mejl som lurar anställda att uppge sina inloggningsuppgifter.

Tekniken liknar den som amerikanska underrättelsemyndigheter säger att Ryssland använde mot Hillary Clinton i valet 2016. Då lade ”Fancy Bear” beslag på mejl från hennes kampanjledare John Podesta och andra demokratiska dignitärer. Dessa meddelanden spreds sedan av nättroll och togs även upp av traditionella medier – till stor skada för Clinton.

Oren Falkowitz, grundare av Area 1 Security och tidigare anställd i USA:s underrättelseapparat, ser en klar parallell mellan dagens intrång och 2016.

– Ännu en gång stjäl Ryssland e-postuppgifter i vad vi kan förmoda är en upprepning av Rysslands inblandning av det förra valet, säger han till New York Times.

Läs mer:

Trump ställs inför riksrätt – detta händer nu  

Rysslandsrapporten pekar ut tio fall av möjliga övergrepp i rättssak