Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Risk för fortsatta kravaller i Alger

Nya kravaller har utbrutit i Algeriet i anknytning till fredagens bönestund. De ofta unga demonstranterna är missnöjda med höjda matpriser och hög arbetslöshet. Men säkerhetsstyrkor har hittills slagit ned protesterna.

Allvaret i demonstrationernas omfattning var tydlig, när kravallutrustad polis samlades vid huvudstaden Algers centrala torg och runt moskéer för att stävja protester.

Dessutom beslutade Algeriets fotbollsförbund att ställa in samtliga matcher i fotbollens högsta division under helgen.

Maktdemonstrationen retade dock bara upp demonstranterna. I stadsdelen Belcourt i huvudstaden startade oroligheterna efter fredagsbönen, gäng av demonstranter kastade sten och glasflaskor på polis och byggde barrikader.

Säkerhetsstyrkorna svarade med att avfyra tårgas och gå till angrepp med batonger.

Landets officiella nyhetsbyrå APS uppgav att oroligheterna också spridits i landet och att demonstranter hade plundrat regeringsbyggnader, banker och postkontor i "flera städer i östra delen av landet".

De algeriska protesterna är också ett eko från den senaste tidens ovanliga demonstrationer i Tunisien, där hög arbetslöshet har retat upp den unga generationen som är omfattande i landet. Protesterna i december utlöstes sedan en ung tunisier satte eld på sig själv – och senare dog av brännskadorna – i protest mot läget i landet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.