Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Risk för långa straff för tidningscheferna

De båda journalisterna Erdem Gül och Can Dündar står åtalade för en rad allvarliga brott.
De båda journalisterna Erdem Gül och Can Dündar står åtalade för en rad allvarliga brott. Foto: Vedat Arik

ISTANBUL. Rättegången mot de turkiska journalisterna Can Dündar och Erdem Gül inleds på fredagen, efter ett dramatiskt förspel och internationella protester.

De bägge står åtalade för en rad svåra brott och riskerar flera livstidsstraff vardera.

Den turkiska regeringen vill göra ett pilotfall av processen i hopp om att statuera exempel för andra kritiska skribenter. För två veckor sedan adderades tre nya åtalspunkter och på onsdagen byttes målets åklagare ut.

Dündar är chefredaktör för Cumhuriyet, Turkiets äldsta tidning, och Gül är dess Ankarakorrespondent. Efter att tidningen i maj 2015 publicerade foton som visade att Turkiet försett syriska terrorister med vapen, svor president Tayyip Erdogan att de ansvariga skulle få ångra detta.

Ingen stat som släpar journalister inför rätta för att de gjort sitt arbete kan kalla sig en demokrati.

En rad internationella observatörer är på plats, bland dem Elisabeth Olin som representerar svenska och internationella PEN-klubben. Hon säger till DN:

– Det här är ett dråpslag mot yttrandefriheten. Ingen stat som släpar journalister inför rätta för att de gjort sitt arbete kan kalla sig en demokrati.

Det senaste året har en rad turkiska medier tvingats lägga ned verksamheten eller tagits över av regimen, som förvandlat dem till megafoner för regeringspolitiken. Cumhuriyet, som lanserades av den turkiska republikens grundare Kemal Atatürk, är en av de mycket få kritiska medier som fortfarande bjuder motstånd.

Den ende verklige åklagaren, och den ende verklige domaren i det här landet är Erdogan själv

En av de nya åtalspunkter mot Can Dündar som tillkommit i sista stund går ut på att han häromåret sålde sitt hus i Ankara till en advokat som ska ha stått nära den så kallade Gülenrörelsen, som terroristklassats på president Erdogans order. Med de kreativa metoder som kommit att känneteckna turkiska åtal blir därmed Dündar en person som haft samröre med en terrorliga.

De bägge journalisterna arresterades i november 2015 men frigavs i februari av Författningsdomstolen, som slog fast att de inte ägnat sig åt spioneri.

En upprörd Erdogan förklarade omedelbart att domstolen begått ett svårt misstag och att dess slutsatser inte skulle beaktas.

– Den ende verklige åklagaren, och den ende verklige domaren i det här landet är Erdogan själv, säger en före detta turkisk åklagare till DN.

Statssekreteraren på det italienska inrikesdepartementet, Sandro Gozi, säger till DN att EU:s färska avtal med Turkiet, inklusive hävt visumtvång för turkar i EU, ”bara kan implementeras om Ankara uppfyller EU:s demokratikriterier, inklusive pressfriheten.”

Utsikterna att Erdogan skulle böja sig för EU:s och demokratiaktivisters protester är dock små. Det styrande AKP-partiet är tvärtom fyllt av tillförsikt och aviserade på torsdagen att man strax kommer att lägga fram ett förslag om en ny författning trots att man saknar parlamentsmajoritet för en ändring.

Premiärminister Ahmet Davutoglu har samtidigt anklagat det största oppositionspartiet CHP för att stödja terrorismen, och att han vill upphäva den parlamentariska immuniteten för alla folkvalda, uppenbarligen för att kunna göra sig av med dem vid behov.

Författaren och trubaduren Zülfü Livaneli, som leder opinionsarbetet för Dündar och Gül, säger till DN att han väntar sig det värsta av rättegången:

– Jag talade nyss med Dündar, och han är säker på att de snart kommer att gripas och hållas fängslade tills domen fallit. Det enda sättet att avstyra långa fängelsestraff vore en kraftfull reaktion från omvärlden.

En sådan reaktion får nog de turkiska pressaktivisterna titta i stjärnorna efter. USA och EU har under den tvååriga nedmonteringen av den turkiska demokratin nöjt sig med att uttrycka oro och missnöje. Sedan migrantkrisen bröt ut i höstas har invändningarna blivit ännu lamare, trots att Turkiet inte infriat sina utfästelser om patrullering av människosmugglarnas rutter i Egeiska Havet.

Bakgrund:

Can Dündar och Erdem Gül är två av Turkiets mest kända journalister och de arbetar för tidningen Cumhuriyet, Dündar som chefredaktör och Gül som redaktionschef. De greps och fängslades i november efter ett avslöjande med bilder som sades visa hur den turkiska underrättelsetjänsten försökte smuggla vapen till Syrien.

DN Kultur publicerade i januari ett brev signerat Can Dündar, som skrivits från insidan Silivrifängelset i  Istanbul: ”Vi talar om en regering som struntar i internationell rätt, i  demokratins grundläggande principer och som har sämst register i Europa när det gäller mänskliga rättigheter. Hur tror ni en sådan regering blir behandlad i  västvärlden? Mitt svar kan förvåna er: Den blir hyllad.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.