Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-12 10:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/risk-for-ny-forsening-for-ursula-von-der-leyen/

Världen

Risk för ny försening för Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen. Foto: Thierry Roge/TT

Problemen fortsätter för EU-kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen. Hennes kommission har redan försenats med en månad. 

Nu riskerar uppskjuten Brexit och regeringskris i Rumänien att ytterligare fördröja för von der Leyen.

Den 1 november var det tänkt att Jean-Claude Junckers EU-kommission skulle avsluta sitt arbete och att den nya kommissionen, under Ursula von der Leyen, skulle börja sitt. Men tidtabellen har förskjutits en månad eftersom Europaparlamentet satte stopp för tre av hennes kandidater.

Ungerns och Rumäniens förslag ratades av parlamentets rättsutskott som ansåg att det fanns ekonomiska oklarheter och intressekonflikter. Personerna var därför olämpliga som kommissionärer.

Frankrikes kandidat Sylvie Goulard godkändes av rättsutskottet trots att hon utreds för ekonomisk brottslighet. De misstankarna gjorde att hon 2017 avgick som försvarsminister efter bara fem veckor.

I parlamentets sakutskott, som senare frågade ut Sylvie Goulard, ansåg en majoritet av ledamöterna att den som inte kan vara minister i en regering inte heller kan bli kommissionär.

Frankrike och Ungern har utsett nya kandidater, Thierry Breton och Olivér Várhelyi, som Ursula von der Leyen nyligen intervjuade och accepterade. De två ska de närmaste dagarna redovisa sina ekonomiska intressen för rättsutskottet.

Dessutom har Ursula von der Leyen uppmanat Rumänien att snarast föreslå en ny kandidat.  

Men från Rumänien dröjer det med besked. Landet är mitt inne i en regeringskris. De namn som premiärminister Viorica Dăncilă fört fram som kommissionskandidater har inte godkänts av president Klaus Iohannis. Ursula von der Leyen har förklarat att förslagen från rumänska regeringen måste accepteras av presidenten.

Saken underlättas inte av att det är presidentval i Rumänien den 10 november. De två huvudmotståndarna är just Iohannis (borgerlig) och Dăncilă (socialdemokrat).

Rumäniens premiärminister Viorica Dăncilă och landets president Klaus Johannis. Foto: Vadim Ghirda

Förutom Rumänien saknas en kandidat från Storbritannien. Landet skulle egentligen ha lämnat EU vid det här laget och därmed inte haft någon kommissionär. Nu är man fortfarande medlem och Ursula von der Leyen har begärt att britterna nominerar en person.

Hittills är det tyst från London. Enda beskedet är att regeringen lovar att man ska leva upp till sina åtaganden.

I diplomatkretsar spekuleras i att Storbritannien låter sin nuvarande kommissionär Julian King fortsätta till dess att landet har lämnat EU. Vilka uppgifter King skulle få i sådana fall är oklart. I dag har han ansvar för säkerhetsfrågor, vilket i nya kommissionen ska vara en del av Ylva Johanssons portfölj.

Tidsschemat börjar bli rejält pressat för den nya kommissionen. Fyra nya kandidater ska klara sig genom Europaparlamentets utfrågningar. Sedan ska parlamentet vid sin session i Strasbourg 25–28 november godkänna kommissionen i sin helhet.

Den stora frågan är därför om den nya kommissionen verkligen kan tillträda den 1 december.

– Målet kvarstår att kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ska starta sitt arbete den 1 december. Ordföranden gör allt vad hon kan för att snabba på processen, men det är också upp till andra medlemsstater, säger EU-kommissionens talesperson Mina Andreeva.

Läs mer:

Frankrikes kommissionskandidat röstas bort av parlamentet 

Sex i fara när nya kommissionärerna ska grillas