Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-20 10:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/risk-for-oroligheter-vid-avtalslos-brexit-enligt-rapport/

Världen

Risk för oroligheter vid avtalslös Brexit enligt rapport

Hamnen i Dover. Arkivbild Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP

Brist på mediciner och mat samt risk för stora protester och oroligheter i Storbritannien. 

Det är några scenarier som den brittiska regeringen målar upp vid en avtalslös Brexit och som nu publicerats i rapporten ”Operation Yellowhammer”.

En Brexit utan avtal kan komma att leda till stora oroligheter och protester i Storbritannien. Regeringen befarar allvarliga konsekvenser som brist på mat och mediciner samt stigande elpriser. Det framgår i rapporten ”Operation Yellowhammer” som den brittiska regeringen nyligen har publicerat, enligt flera brittiska medier. 

I rapporten beskriver regeringen scenarier som i värsta fall kan bli verklighet om Storbritannien går ur EU utan avtal. 

Rapporten varnar bland annat för risken för förseningar vid gränsen med tanke på att upp till 85 procent av lastbilarna som passerar Engelska kanalen kanske inte är redo för en ny fransk tullregim. Denna situation kan pågå i upp till tre månader, och störningar kan pågå ”betydligt längre”, betonas det i ”Operation Yellowhammer, enligt The Guardian.   

Situationen med gränsförseningar kan göra medicinska förnödenheter ”särskilt sårbara”, står det i rapporten som varnar för att vissa läkemedel med kort hållbarhet inte kan lagras så länge. Även bristen på veterinärmedicinska läkemedel kan öka risken för sjukdomsutbrott, tilläggs det i rapporten. 

Regeringen har väntat in i det sista med att offentliggöra rapporten, men efter krav från flera parlamentsledamöter publicerades rapporten ”Operation Yellowhammer”. 

Delar av rapporten har tidigare läckt, där man också varnat för brist på medicin och bränsle.