Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Risken för krig ökar med Trumps nya utrikesminister

Donald Trump har utsett Mike Pompeo till ny utrikesminister.
Donald Trump har utsett Mike Pompeo till ny utrikesminister. Foto: Carolyn Kaster/AP

Donald Trump har utsett Mike Pompeo till ny utrikesminister. Om han godkänns lär han bli en lojal vapendragare till Trump. Hans kompromisslösa inställning i utrikesfrågor kan innebära att risken för krig ökar, varnar analytiker.

Mike Pompeo har en bakgrund som arméofficer och kongressledamot för republikanerna. Det senaste året har han skött USA:s globala underrättelsetjänst, CIA. Om han godkänns som ny utrikesminister förväntas han bli mer lojal gentemot presidenten än Rex Tillerson, som regelbundet kritiserade Trump. Utrikespolitiska analytiker tror även att Pompeo kommer protestera mot de planerade nedskärningarna i utrikesdepartementet. Han kan markera en återgång till en mer aktiv utrikespolitisk roll för USA och snabba på tillsättningar av ambassadörer och viktiga diplomatiska tjänster, som lämnats tomma under det senaste året.

Läs mer: Tillerson har fått sparken av Trump

Men Pompeo är även känd för en kompromisslös attityd och en hårdför ideologi i utrikespolitiken. Han sade nyligen att USA borde vägra någon form av kompromisser med Nordkorea, vilket kan försvåra de tilltänkta förhandlingarna med Kim Jong-un. 

- Det innebär att risken för krig nu ökar, säger John Glaser på tankesmedjan Cato Institute.

Pompeo har varit mycket kritisk till kärnenergiavtalet med Iran, som kan äventyras om han tillsätts som utrikesminister. Han har fått kritik från människorättsgrupper för flera islamofoba uttalanden. Efter terrorattacken under Boston-maraton 2013 sade Pompeo att muslimska ledare är medskyldiga till brottet och han har vid flera tillfällen deltagit på ett kontroversiellt radioprogram med Frank Gaffney, en ledande röst bland islamofober i USA. 

Pompeo förväntas även snabba på reträtten i klimatpolitiken som Trump inlett. Han har vid flera tillfällen försökt tona ned oron över klimatkrisen och kritiserade Barack Obama för att fokusera på “klimatfrågor i stället för terrorism”. Myron Ebell, en av USA:s ledande klimatkrisförnekare, hyllade nomineringen av Pompeo och sade att han hoppas att USA nu befäster sitt avstånd från Paris-avtalet om klimatet och andra internationella klimatöverenskommelser. Pompeo är även den republikan i Trumps administration som fått störst donationer från industrimagnaterna Koch, som finansierat mycket av det politiska motståndet till klimatpolitiska reformer i USA.

Pompeo har även uttryckt stöd för tortyr under förhörsmetoder. Senatorn Kirsten Gillibrand var en av många demokrater som sade att hon tänker rösta emot Pompeos nominering som utrikesminister, på grund av hans stöd för tortyr. Flera av Trumps republikanska kritiker  var också bekymrade över Pompeos nominering. Republikanen Bill Kristol sade att valet av Pompeo signalerar att Trump “föredrar Putin framför Tillerson”.  

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.