Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Riskerar berövas synen som straff för syraattack

En man som i en syraattack 2004 gjorde en kvinna i Teheran blind skulle på lördagen berövas synen som straff. Men verkställandet av domen sköts upp ännu en gång.

Kvinnan som förlorade synen på båda ögonen krävde under rättegången att mannen skulle få leva i samma ständiga mörker som hon.

Domstolen i Teheran gick på hennes linje och ansåg att rättvisa skulle skipas genom att sharialagarna tolkades bokstavligt: öga för öga. Mannen skulle berövas synen genom att fem droppar syra hälldes i båda ögonen.

Människorättsorganisationen Amnesty International har ända sedan domen utfärdades uppmanat Iran att inte verkställa syrastraffet.

– Oavsett hur skrämmande brottet som Ameneh Bahrami utsattes för är så är straffet att beröva någon synen med hjälp av syra grymt och inhumant, i det närmaste tortyr. De iranska myndigheterna har ett ansvar under internationell lag att säkerställa att straffet inte verkställs, säger Hassiba Hadj Sharaoui, vice ordförande på Amnesty International, i ett uttalande som återges av bland andra The Guardian.

Mannen och kvinnan studerade vid samma universitet i Teheran. Han fattade tycke för henne, men det var aldrig ömsesidigt. Hans inviter förblev obesvarade.

Trots det gav han inte upp. Kvinnan vände sig så småningom till polisen och anmälde att mannen förföljde och trakasserade henne.

Syraattacken ägde rum i november 2004 efter att den då 24-åriga kvinnan en gång för alla avböjt mannens förslag att gifta sig med honom.

Det var ett beslut han inte kunde respektera.

– Jag beslutade mig för att skvätta syra i ansiktet på henne så att hennes (blivande) man skulle lämna henne och att jag då kunde få henne, sade han i rätten, enligt den brittiska tidningen The Guardian.

Åklagaren som drivit fallet i domstol tror att syrastraffet skulle kunna verka avskräckande och förhindra att liknande attacker ägde rum i framtiden.

Iranska studenters nyhetsbyrå (Isna) rapporterade på lördagen att verkställandet av syrastraffet skjutits på framtiden. Något nytt datum är inte bestämt ännu.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.