Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Riskerna varierar stort för fattiga

En fältassistent genomför en intervju med en kvinna som förlorat en nära anhörig. Intervjuerna rapporteras med hjälp av mobiltelefoner.
En fältassistent genomför en intervju med en kvinna som förlorat en nära anhörig. Intervjuerna rapporteras med hjälp av mobiltelefoner. Foto: Jon Bird

En forskningsgrupp i Umeå deltar i ett jättelikt internationellt projekt för att kartlägga dödsorsaker i fattiga länder i Afrika och Asien. Skillnaderna mellan länderna är stora. I Asien är hiv ett relativt litet problem. I Bangladesh dör ett stort antal små barn av drunkning.

Det är det internationella forskarnätverket Indepth som samlar data från 13 länder i Asien och Afrika. Det rör sig om fattiga länder där myndigheterna inte har några register över befolkningen, hur de lever och varför människor dör.

Det svenska biståndsorganet Sida är med och finansierar Indepth som kan få stor betydelse för samhällsplanering och hälsovård i länderna. Samtliga data som samlas in är offentliga och presenteras på hemsidan för nätverket.

Forskarna har koncentrerat insatser i 22 områden i de 13 länderna. Varje område har cirka 100 000 invånare. Totalt har hundratals fältassistenter intervjuat anhöriga till avlidna för att fastställa orsaken till döden. I några områden, exempelvis i Sydafrika, har forskningen pågått under lång tid och det finns data om dödsorsaker hela 22 år tillbaka i tiden. I andra områden har arbetet pågått i några år.

Det är vid universitetet i Umeå, institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, som forskarna har utvecklat modeller för att behandla uppgifterna och kategorisera dödsorsakerna.

– Assistenterna arbetar på samma sätt i alla områden. De ställer enkla frågor efter ett formulär om hur personen mådde, om de exempelvis hade huvudvärk eller feber. Sedan sammanställs resultatet med hjälp av de datormodeller som vi har utvecklat i Umeå, säger Peter Byass, professor i global hälsa vid universitetet.

I flera länder är det första gången som dödsorsaker har kartlagts på ett mer systematiskt sätt.

Orsakerna varierar kraftigt mellan länderna. Dödlighet i hiv är upp till 300 gånger högre i de hårdast drabbade områdena i Afrika, jämfört med i Asien.

I Bangladesh, där en stor del av befolkningen försörjer sig i områden som regelbundet drabbas av översvämningar, är drunkning den vanligaste dödsorsaken bland små barn.

I östra Afrika är mord en förhållandevis vanlig dödsorsak bland vuxna män.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.