Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Robotar i koreanskt fängelse

Ett fängelse i Sydkorea planerar sätta robotar i arbete under en prövotid. I en månad ska tre robotvakter patrullera rastgårdarna i hopp om att bland annat kunna stävja våld.

– Eftersom att vi nästan är helt klara med själva operativsystemet håller vi på att putsa till detaljerna för att få den att se mer vänlig ut för de intagna, säger forskarlagets ledare Lee Baik-Chu till nyhetsbyrån Yonhap.

Fängelset i Pohang önskar använda tre av de halvannan meter höga robotarna på prov under mars månad. Projekltet är statsfinansierat och uppskattas kosta drygt sex miljoner kronor. Robotarnas uppgift är att övervaka de intagna och registrera avvikande beteenden, särskilt på natten.

Därmed skulle de anställdas arbetsbelastning minska och förhoppningen är att maskinerna på ett bättre sätt ska upptäcka och larma om exempelvis riskfyllda, våldsamma eller suicidala situationer. De intagna ska också kunna kommunicera med personalen via robotarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.