Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Röda korset: Humanitära läget i Aleppo extremt svårt

Foto: Sana/AP

Vägar där nödhjälp transporteras har stängts och vattenledningar förstörts. Den humanitära situationen i Aleppo försämras snabbt, varnar Röda korset. Minst 50.000 människor är på flykt undan striderna.

– Striderna utsätter invånarna för enorma påfrestningar. Det är extremt kallt, och människor som tvingats lämna sina hem försöker överleva utan riktig tillgång på mat och vatten, säger Marianne Gasser, chef för Internationella Röda korset i Syrien.

Röda korset varnar i ett uttalande för att den humanitära situationen försämras snabbt i Aleppo, där den syriska regimens armé, understödd av ryskt flyg, försöker inta den del av staden som kontrolleras av oppositionen.

Foto: Enligt FN kan uppemot 300.000 människor bli utan all hjälp om regeringssidan lyckas omringa och belägra Aleppo. Det brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet, som står oppositionen nära, uppger att över 500 människor dödats i striderna om Aleppo den senaste veckan.

Röda korset rapporterar att vattenledningar slutat fungera, och att stora skaror invånare är hänvisade till ett hundratal platser där de kan hämta vatten.

Det är också brist på bränsle och el, skriver Röda korset.

– Situationen är extremt besvärlig för tiotusentals människor på grund av de tilltagande striderna. Och då var läget desperat för många redan före det senaste våldsutbrottet, säger Marianne Gasser.

Läs mer: ”Civila stängs in som råttor under bombregnet”

Vid ett möte i FN:s säkerhetsråd i går, onsdag, manade flera länder Ryssland att upphöra med sina flygräder.

Men den ryska FN-ambassadören svarade att hans land inte tänker ”be om ursäkt”  för sitt agerande, rapporterar BBC.

I dag, torsdag, möts utrikesministrar från USA, Ryssland och andra stormakter i München för samtal om situationen i Syrien.

Fördjupning. Kriget i Syrien
Fakta. Kriget i Syrien
  • Syriens uppror inleddes i mars 2011 med fredliga demonstrationer mot president Bashar al-Assad som kvästes med våld. Under de nära fem som gått sedan dess har protesterna trappats upp till ett fullskaligt inbördeskrig som spillt över till grannländerna och som orsakat den svåraste humanitära katastrofen sedan andra världskriget.
  • Enligt FN:s senaste statistik har 260 000 syrier dött i kriget och över en miljon har skadats – av de skadade har en fjärdedel, förlorat någon kroppsdel.
  • Skolor och sjukhus har bombats sönder. Två miljoner syriska barn i skolåldern har ingen skola att gå till. Över 600 läkare och annan sjukvårdspersonal har dödats i kriget. Närmare en halv miljon människor lever i områden där de på grund av kriget är helt avskurna från nödhjälp utifrån.

Källa: FN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.