Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Röda korset vittnar om många skadade

En överfull klinik med hårt belastad vårdpersonal och brist på medicin. Det var vad som mötte Röda korsets medarbetare när de besökte en vårdmottagning i Tripoli på måndagsmorgonen.

Natten till måndagen färdades rebellerna mot Gröna Torget i Tripoli. Även om de inte mötte speciellt hårt motstånd från regeringsstyrkor blev det ändå sammandrabbningar på sina håll. Robin Waudo, som är talesperson för det internationella Röda korset i Tripoli, befann sig i sitt hem strax öster om huvudstadens hamn.

– Det var skottlossning precis utanför huset. Vi kunde höra eldgivning och explosioner, säger han till DN.se.

Situationen är betydligt lugnare på måndagseftermiddagen när DN.se talar med Waudo i telefon, men ännu hörs skottlossning då och då. Robin Waudo befinner sig då på Röda Korsets kontor i en förort till Tripoli, knappt tio minuters färdväg från centrum. Området kontrolleras nu av rebellerna.

Det team på ett fåtal personer som trots den ansträngda situationen hade lyckats ta sig till kontoret på måndagsmorgonen besökte då en klinik som ligger dörr i dörr. Vårdmottagningen har 40 bäddar och hade då fullt med patienter som skadats under nattens sammandrabbningar.

– Jag vet inte vad de hade för typ av skador. Det var skador från båda stridande sidor, säger Waudo och tillägger att där också fanns några som hade mist livet.

– Några av de skadade hade tagits om hand av folk som bodde i närheten. Så folk hjälpte dem.

Han vill inte spekulera över om någon av dem som hade skadats var civila som hamnat mitt i striderna. Med sig hade teamet i alla fall operationsutrustning och kläder. Hjälpen uppskattades av vårdpersonalen, eftersom medicinen på kliniken höll på att ta slut.

– Där var så mycket folk och vårdpersonalen var överbelastad. De hade inte fått någon hjälp.

Röda korset har även besökt ett sjukhus som ligger på den mark som fortfarande kontrolleras av de Khaddafitrogna styrkorna. Det är svårt att ta sig fram i staden, berättar Waudo.

– Känslan är att det inte är säkert. Folk vill inte förflytta sig. De stannar inomhus, säger han.

– För oss är det viktigt att komma fram med hjälpen. Även efter att konflikten är avslutat kommer det att behövas humanitärt stöd.

I övrigt fungerar elektriciteten och vattenförsörjningen relativt väl. Dagligvarubutiker håller fortfarande öppet. Robin Waudo, som har varit i Tripoli i två månader, hoppas att en avslutad konflikt kan leda till ett lättare arbete för Röda korsets medarbetare.

– Än så länge är det svårt att säga med säkerhet vad som kommer att hända, men slutet på konflikten är nära. Sen om det tar dagar eller veckor är inget vi kan råda över.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.