Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Rödgrön kritik mot Bildts Libyen-uttalande

Miljöpartiets Gustav Fridolin har reagerat på utrikesminister Carl Bildts uttalande om Libyen på måndagen. Bildt sade då att "det handlar inte om att stödja den ena eller den andra. Det handlar om att få stabilitet och rimlig utveckling." Även V och S har reagerat.

I en skriftlig fråga till utrikesministern undrar nu Fridolin om Sverige står neutralt mellan demokrati och diktatur. Han jämför med uttalanden kring Tunisien och Egypten och efterlyser ett klargörande av Bildt.

Även Vänsterpartiets utrikespolitiske talesman Hans Linde är mycket kritisk mot Carl Bildts uttalande.

"Det är anmärkningsvärt att Sveriges utrikesminister Carl Bildt inte tar bladet från munnen och stödjer demonstranterna. Både i fallet med Tunisien och Egypten kom Bildts stöd till demokratirörelsen först efter revolutionen. Det är anmärkningsvärt ryggradslöst av en svensk utrikesminister", säger Linde i ett skriftligt uttalande.

S-kvinnorna reagerar också starkt på Bildts uttalande.

"Utrikesminister Carl Bildts (M) reaktioner på den blodiga utvecklingen i Libyen är upprörande och pinsam för Sverige", säger S-kvinnornas talesmperson Carina Hägg i ett pressmeddelande.

"Uttalandet påminner om hans 'vi får vänta och se' -kommentarer under protesterna i Egypten då det enda kravet från den svenska regeringen var att häva Egyptens 30 år gamla undantagstillstånd", skriver hon.

Enligt S-kvinnorna har Libyen haft stabilitet de senaste 40 åren. Vad landet nu behöver är omvärldens stöd och hjälp för en fredlig utveckling mot demokrati. Där bör Sverige vara vägledande, enligt S-kvinnorna.

Mikael Damberg, riksdagsledamot som nämns som ett av de hetare namnen att efterträda Mona Sahlin som partiledare för Socialdemokraterna, anser att regeringen måste vara mycket tydligare gentemot Libyen.

– Det är oerhört viktigt att Sverige har en konsekvent och tydlig röst, en mer aktiv röst än vad vi har haft hittills, säger Mikael Damberg.

Sveriges hållning när det gällde händelserna i Egypten var för sval, anser han.

– När vi började tala om Egypten var det väldigt tvehågset, det talades om stabilitet i försiktiga ordalag och det var först när folket verkligen såg ut att vinna som Sverige och Europa tuffade till ordvalen, säger Damberg.

Han tycker att det är slående att jämföra reaktionerna på det som händer nu i Nordafrika med vad Sverige och Europa sade 1989.

– Det är viktigt att stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter i alla lägen, oavsett länder. Tydlighet måste vara att kräva demokratiska val och diktatorers avgång, säger Damberg och tillägger att han inte hörde några resonemang om transitionsperioder 1989.

Kristdemokraternas utrikespolitiske talesperson Desirée Pethrus vill att Sverige tar ställning för Libyens folk. Hon tycker inte att Carl Bildts uttalande var tillräckligt.

– Nej, han ska aldrig ställa demokrati mot stabilitet, säger hon till TT.

Hon vill ha ett tydligt ställningstagande för det libyska folkets krav på demokrati och frihet. Hon efterlyser också en tydlig strategi från EU gentemot länderna i regionen i stället för de ad hoc-lösningar som tillgrips nu.

Men Carl Bildt avfärdar kritiken. Sverige har varit pådrivande för EU:s kritiska hållning, säger han i telefon från Egypten till TT. Gustav Fridolins fråga avfärdar han som bristande innantilläsning.

– Han vet ju själv svaret på den frågan givetvis, det framgår dessutom mycket tydligt av det uttalande vi gjorde, det vittnar om lite bristande förmåga till innantilläsning tycker jag, men det tillhör partipolitiken misstänker jag, säger Bildt.

På tisdagen mötte Bildt bloggare, unga och nätaktivister i Kairo. Han säger att diskussioner förts kring användandet av internet och sociala medier i protesterna som ledde till Hosni Mubaraks avgång, och att det är spännande hur verktyg på internet hjälpt mobilisera en ungdom som önskat förändring.

– Trots att regimen på olika sätt ville stoppa och begränsa detta så gick det i grunden inte. De tog till så att de stängde av hela internet med det gjorde folk bara ännu argare och bidrog sannolikt till att ge reformrörelsen ökad kraft.

Bildt säger att de diskuterat hur utvecklingen har varit och han säger att ett antal personer bjudits till Sverige som del i en FN-process för frihet på nätet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.