Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 17:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/rodgrona-tveksamma-till-ursula-von-der-leyen/

Världen

Rödgröna tveksamma till Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen, kandidat att bli ordförande för EU-kommissionen. Foto: Francisco Seco/AP

BRYSSEL. Ursula von der Leyens möjlighet att bli ny ordförande för EU-kommissionen har minskat. Hon stöds av moderater och kristdemokrater, men rödgröna politiker, och SD, kommer rösta emot henne nästa vecka.

EU-valet 2019

På tisdag kväll ska Europaparlamentet rösta om Ursula von der Leyen blir ny ordförande för EU-kommissionen. Det är osäkert om hon lyckas samla tillräckligt stöd. Flera partigrupper har tagit ställning mot henne. Andra tvekar.

– Efter de samtal vi haft med henne är det tydigt att hon inte är beredd att driva den politik som klimatet kräver, säger Alice Bah Kuhnke (MP).

Den gröna gruppen, som är parlamentets fjärde största med sina 74 ledamöter, tänker alltså rösta mot von der Leyen. Alice Bah Kuhnke tror det går att hitta en annan person till posten.

– Det finns fortfarande möjlighet att få fram en kandidat som kan luta sig mot den progressiva majoritet som går att bilda i parlamentet, säger Alice Bah Kuhnke.

Alice Bah Kuhnke. Foto: Anette Nantell

Vem då?

– Till exempel Ska Keller (de gröna) eller Margrethe Vestager (liberal). Någon av dem hade jag gärna sett.

Ska en ny kandidat lanseras måste stats- och regeringscheferna ha ett nytt toppmöte och enas om ett namn. Senast tog det två dygn.

– Det blir inte enkelt, men det som krävs just nu för EU och världen är en ledare som är beredd att ta fajten och som vill väldigt mycket mer än von der Leyen vill, säger Alice Bah Kuhnke.

Parlamentet hade chans att ta initiativet och ena sig om en person innan stats- och regeringscheferna började sitt senaste toppmöte. Det gjorde man inte. Alice Bah Kuhnke hänvisar till hur parlamentet är sammansatt efter valet och att det finns många olika och starka viljor.

Vad säger att parlamentet ska kunna ena sig framöver om en annan kandidat?

– Som sagt, det kommer att bli tufft och svårt. Men vi gröna och jag är beredda att fortsatt diskutera och förhandla, men inte att vika av från vad som måste göras, säger Alice Bah Kuhnke.

Även vänstergruppen Gue/NGL, med svenska V, ska rösta mot von der Leyen. Samma sak gäller för Sverigedemokraterna som på Twitter skriver att ”vi kommer att rösta nej till Ursula von der Leyen nästa vecka som kommissionsordförande. Hon är federalist och det finns mängder av kritik vi har mot henne”.

https://twitter.com/sdeuparlamentet/status/1148872734476103681

Men det är ännu oklart hur partiets grupp ECR ställer sig. På måndag kväll ska gruppen, med totalt 62 ledamöter, besluta om man ska stödja eller fälla Ursula von der Leyen.

Heléne Fritzon i EU-parlamentet. Foto: Fredrik Persson / TT

M och KD kommer att rösta för henne. De ingår i parlamentets största partigrupp EPP med totalt 182 ledamöter. Eftersom Ursula von der Leyen också tillhör den gruppen kan hon räkna med starkt stöd där. 

Socialdemokraternas och dess partigrupp S&D, med 154 ledamöter, har inte bestämt sig. Den har skickat brev till Ursula von der Leyen med ett antal frågor.

– Vi behöver tydligare svar om hur hon ska utforma politiken. Jag skulle inte bli förvånad om omröstningen om henne skjuts upp till september, säger Heléne Fritzon (S).

Hon tror att Ursula von der Leyen behöver mer tid för att lyssna till de politiska grupperna och förankra sin kandidatur. 

– Just nu känns det bräckligt att hon ska lyckas nå en absolut majoritet, säger Heléne Fritzon.

Läs mer: ”EU måste skärpa sina klimatmål” 

Läs mer: Merkels trognaste medarbetare spräcker glastaket i EU