Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 10:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/roklarm-pa-norsk-oljeplattform/

Världen

Rök orsakade larm på norsk oljeplattform

Oljeplattformen Snorre B. Foto: Harald Pettersen/Equinor/NTB Scanpix

Norsk räddningstjänst larmades om kraftig rökutveckling på en olje- och gasplattform utanför den norska kusten på onsdagseftermiddagen. 121 personer som befann sig ombord började evakuera i livbåtar, men situationen uppges nu vara under kontroll och de evakuerade har kunnat komma tillbaka.

Rätta artikel

Plattformen heter Snorre B och ligger 70—80 nautiska sjömil utanför Florø, som ligger runt 15 mil norr om Bergen. Den ägs av företaget Equinor, men uppges för närvarande inte vara i full drift med anledning av reparationsarbete.

– Därmed finns det ingen risk för att olja eller gas antänds på samma sätt som det annars hade varit. Vi tar likväl situationen på största allvar, säger Morten Ek vid Equinor.

Röken steg från en del som låg på tryggt avstånd från plattformens bostadsdel. När räddningshelikoptrar anlänt och båtar var på väg dit skiftade röken färg och blev ljusare, vilket räddningstjänsten tar som ett gott tecken.

– De tror att de ska kunna klara av att hantera det själva där borta, säger Per Algerøy vid polisen i västra Norge.

Ämnen i den här artikeln:

Norge
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt