Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Romney gjorde bäst ifrån sig”

Fyra frågor till DN:s USA-korrespondent Michael Winiarski om nattens viktiga tv-sända valdebatt mellan den republikanske utmanaren Mitt Romney och den demokratiske presidenten Barack Obama.
 

Går det att kora en vinnare i debatten?

– Ingen tvekan om att Mitt Romney gjorde bäst ifrån sig. Han gick på offensiven, framstod som mycket mer energisk än Barack Obama, som inte såg ut att trivas särskilt bra med att befinna sig på debattscenen. Ofta tittade han ner i talarstolen, medan Romney tittade stint på sin motståndare. Flera av presidentens inlägg var omständliga och inte särskilt engagerande. Han verkade spänd, saknade flyt, talade tvekande och långsamt, och ibland nästan stakade sig. Romney var däremot avspänd och gick till attack med bra flyt. Möjligen berodde skillnaden på att Romney har ägnat sig åt intensiv debattträning i tre månader, medan Obama har fokuserat på debatten i enbart tre dygn.

Vad var Romneys respektive Obamas huvudbudskap?

– Romney fokuserade på att den privata marknaden gör bättre ifrån sig än regeringen i att skapa jobb, sköta sjukvården och på att skattehöjningar inte löser USA:s ekonomiska problem. han försökte också sudda ut bilden av sig som en kall, stenrik affärsman, genom att tala om det gemensamma ansvaret för de mindre lyckligt lottade i samhället.

– Obama försvarade sin sjukvårdsreform, och underströk att huvudidéerna till Obamacare hämtades från Romneys motsvarande reform i Massachusetts. Han angrep Romney för att denne vill förändra Medicare, sjukvården för de äldre, från en garanterad offentligt system till ett vouchersystem, där patienterna får en viss kontantsumma och sedan får söka upp sin vård bland olika konkurrerande vårdgivare.

Bjöd de på några nyheter eller överraskningar?

– Den mest oväntade var att Obama verkade defensiv, och av någon anledning inte gick till attack mot Romney på hans svaga punkter. Man kan fråga sig hur Obamas debattcoacher resonerade när de bestämde sig för att inte ta upp Romneys förödande "47-procents"-uttalande, där han sade att nära hälften av amerikanerna ser sig själva som offer och gärna är beroende av statligt uppehälle. Obama avstod från det, och han konfronterade inte heller Romney om hur hans skattesänkningar på 5.000 miljarder dollar ska finansieras. Romney slank ur hela den frågan genom att plötsligt hävda att han inte alls tänker sänka några skatter allt för de rikaste amerikanerna, och att han därmed inte skapar något budgethål. Obama missade uppenbarligen flera möjligheter.

Vilken betydelse kan debatten få för den fortsatta valrörelsen?

– Romneys självförtroende var tydligt, han visade sig minst jämbördig med en för dagen osäker Obama. Romney har nu släppts in i valkampanjen, och har för första gången på länge gjort någonting riktigt lyckat i valkampanjen. Man kan nu vänta sig att Romneys opinionssiffror går upp under de närmaste dagarna. Det är ingen vågad gissning att Obamas stab kommer att byta taktik till nästa tv-debatt den 16 oktober, och låta presidenten bli mycket mer offensiv och livlig.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.