Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Romney tog hem en dubbelseger

Det blev dubbelseger för Mitt Romney i primärvalen i Arizona och Michigan. I Arizona slog han som väntat den närmaste konkurrenten Rick Santorum med överlägsna siffror, 49 procent mot 26 medan det blev mycket jämnt i Michigan, 41 procent mot 38 för Santorum.

De övriga två kandidaterna, Ron Paul och Newt Gingrich, kampanjade knappast i Michigan, och fick nöja sig med 12 respektive 7 procent.

Därmed har Romney kanske tagit ett steg mot att till slut vinna nomineringen som republikanerna presidentkandidat i höstens val mot Barack Obama. Frågan är dock hur stort detta steg är. Hade Romney förlorat skulle det ha varit en förödande utgång, och ställt ifråga hans förmåga att vinna i en av de tunga "battleground"-staterna. Nu vann han oerhört knappt, och undvek därmed en fruktad katastrof.

– Vi vann inte med mycket, men vi vann med tillräckligt och det är det som räknas, sade Romney i sitt segertal.

För Romney ger segern en möjlighet att stoppa upp Santorums "momentum", som denne har haft sedan den överraskande trippelsegern för ett par veckor sedan i Minnesota, Missouri och Colorado.

Däremot har Romney uppvisat många svagheter under valkampanjen, bland annat upprepade konstiga uttalandet som har befäst bilden av Romney som en rik person som inte har något begrepp om hur vanliga amerikaner i medelklassen och arbetarklassen har det. Han har sagt att hans fru "kör ett par Cadillacs". Detta ovanpå att han tidigare sagt att han inte är särskilt bekymrad för de fattiga.

Mitt Romney såg oerhört lättad ut, för det var mycket nära ögat att han förlorat. För bara en vecka sedan låg han efter Rick Santorum i opinionsmätningarna. Han lyckades vända i sista stund. Segern blev endast med 3 procentenheter, och det kommer att diskuteras hur övertygande seger egentligen var.

Rick Santorum missade en chans att cementera sin ledning i de nationella mätningarna. Han har skadat sig själv - troligen helt i onödan - genom att dra extremt långt till höger i de så kallade sociala kulturfrågorna. Han kallade president Obama för "snobb" för att denne vill ge alla chansen att gå på universitet. Han har också sagt att han ville kräkas när han läste vad expresidenten John F Kennedy, även han katolik, sagt om att kyrkan och staten ska hållas i sär.
I sitt tal medgav han inte att han förlorat, utan kallade det för "a great night", och försökte få det att se ut som om han egentligen på något sätt vunnit primärvalet i Michigan.

Santorum tog däremot tillfället i akt att prata om sin 93-åriga mamma, som hade universitetsutbildning och arbetade som sjuksköterska, och inte var hemmafru. Det var som om Santorum ville distansera sig från sina egna tidiga uttalanden om att college är anstalter för vänsterindoktrinering och att kvinnor inte borde förvärvsarbeta utan ägna sig åt hem och barn. Mätningar har visat att han inte har vunnit kvinnoröster med det budskapet.

Även om Romneys seger i Arizona var väntad ska den inte underskattas. Den ger Romney alla de 29 delegaterna som stod på spel - Arizona har "vinnaren tar allt"-principen i delegatfördelningen. Det är en viktig symbolisk sak att vinna ytterligare en delstat. Och med Michigan undvek han mardrömsscenariot att inte kunna ta hem den delstat han föddes och växte upp i.

Nu har Romney vind i ryggen inför nästa steg, de 10 delstaterna som står på spel den 6 mars, då det är Supertisdag. Viktigast blir då Ohio, en swing-stat som brukar anses vara ett lackmustest på stämningarna i USA. Där har Santorum haft ledningen i opinionssiffrorna den senaste tiden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.