Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Rörmokare kräver en miljon dollar för ofrivillig IS-koppling

Foto: Skärmdump: Twitter

En rörmokare i Texas dödshotades sedan hans gamla firmabil dykt upp på en bild från Syrienkriget. Nu stämmer han den bilhandlare han anlitat på en miljon dollar.

Om en bilfirma bara hade skrapat bort några dekaler från dörrarna på en pickup innan den såldes vidare hade Mark Oberholtzer i Texas City, Texas, levt ett odramatiskt förortsliv än i dag. Han hade sluppit hundratals telefonhot och trakasserier och anställda som knappt vågar gå till jobbet.

Oberholtzers rörmokarfirma Mark-1 Plumbing hamnade ofrivilligt mitt i krigsrapporteringen från Syrien.

För exakt ett år sedan, den 15 december 2014, publicerade en student som brukar skriva för bloggen The Long War Journal ett bildinlägg på Twitter. Bilden var från Syrienkriget och visade en pickup av märket Ford, uppenbart inbegripen i strid. På flaket satt en 23 millimeters tvåpipig artilleripjäs monterad, från vars mynningar flammor lyste. På förardörren kunde klart och tydligt Oberholtzers firmanamn läsas, med telefonnummer och allt.

Redan samma kväll hade Oberholtzers telefon mottagit mer än 1.000 samtal, de flesta hotfulla och kränkande. Dödshot förekom. Många anklagade företagaren för att vara anhängare till terrorgruppen IS (trots att pickupen användes av Jabhat Ansar al-Din, en grupp som strider mot IS).

Tre dagar senare visades bilden med den bestyckade firmabilen i finalen av talkshowen The Colbert Report, det mest sedda avsnittet i showens historia.

Oberholtzer kontaktades och utfrågades av både den federala polismyndigheten FBI och av ministeriet för inrikes säkerhet och uppmanades att ”skydda sig”.

Rörmokeriföretagaren såg sig tvungen att stänga butiken i en vecka och fly staden.

Hur kunde det bli så här?

Mark Oberholtzer ville uppgradera sin fordonspark. I oktober 2013 bytte han in sin Ford F-250 av 2005 års modell mot en sju år yngre likadan pickup hos en bilhandlare i Houston.

Så snart affären var klar började Oberholtzer försöka skrapa bort sina firmadekaler från dörrarna, men han stoppades av en anställd på bilfirman. Det fanns risk att lacken skulle skadas, hette det, och bilföretaget skulle se till att rörmokardekalen togs bort innan fordonet hittade en ny ägare.

Så blev det inte. I november 2013 såldes den gamla F-250:n, och månaden därefter skeppades den vidare till Turkiet. Ett år senare dök den upp på Twitterbilden med dekalerna kvar, och livet förändrades för rörmokaren från Texas City. En amerikansk hantverkares arbetsredskap hade blivit ett verktyg i kriget i Syrien.

Nu har Oberholtzer stämt bilfirman som sålde vidare pickupen, skriver bland andra CNN och Washington Post, och det är i stämningsansökan detaljerna om vad som hänt står att läsa. Rörmokaren vill ha en miljon dollar, ungefär 8,5 miljoner kronor, i kompensation för minskad försäljning och skador på företagets varumärke.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.