Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/rumanien-vill-stoppa-antikorruptionskampe-fran-toppjobb-i-eu/

Världen

Rumänien vill stoppa antikorruptionskämpe från toppjobb i EU

Antikorruptionskämpen Laura Codruta Kövesi kan få EU:s högsta åklagarjobb – men hennes egen regering försöker stoppa henne. Foto: Anders Hansson

Hon vågade utmana korrumperade politiker i hemlandet Rumänien – och fick sparken. Nu kan Laura Codruta Kövesi få jobbet som EU:s högsta åklagare.

Men den rumänska regeringen gör allt för att stoppa utnämningen.

Ingmar Nevéus
Rätta artikel

I flera år har det rumänska regeringspartiet PSD försökt göra livet lättare för korruptionsanklagade politiker. Det har handlat om amnestier och om legalisering av maktmissbruk som handlar om summor under motsvarande 400.000 kronor.

I själva verket – säger oppositionen – handlar det om att rentvå Liviu Dragnea, PSD-ledaren som utpekas som landets egentlige ledare. Han har två korruptionsdomar på sig som gör att han inte kan sitta i regeringen.

Som chef för antikorruptionsbyrån DNA ledde Laura Codruta Kövesi under flera år kampen mot mutor och fusk inom den politiska eliten i Rumänien.

Hon betraktas som Europas troligen mest framgångsrika antikorruptionskämpe, och hennes facit är imponerande: Flera tusen politiker och tjänstemän åtalades, inklusive hundratals borgmästare och flera parlamentsledamöter. Samt en tidigare och en sittande premiärminister – nämligen just Liviu Dragnea. Majoriteten av de åtalade tillhörde PSD.

Läs mer: Korruptionen en fråga på liv och död i Rumänien 

DN intervjuade Codruta Kövesi under de stora gatuprotesterna mot PSD-regeringen i februari 2017. Hon var demonstranternas hjälte, men utsattes hela tiden för hån och hot från regeringstrogna medier.

– Jag är van, jag har jämförts med Stalin och Hitler förr, sa hon då.

– Vi måste fortsätta vårt arbete oavsett om vi får beröm eller kritik. Känslor hör till fritiden, det är inget som ska påverka jobbet.

Ett år senare hade hon fått sparken, anklagad av justitieministern för bland annat ”överdrivet auktoritärt beteende”. Och Rumänien, som nu är EU:s ordförandeland, fortsätter att driva frågan om lättnader för korruptionsanklagade politiker och tjänstemän.

Samtidigt är Codruta Kövesis förtroende orubbat i Bryssel. Hon är med bland tre kandidater till chefsåklagare i Europeiska åklagarmyndigheten, en ny mäktig EU-byrå som inrättas med säte i Luxemburg.

Hon har redan fått stöd av flera framträdande EU-parlamentariker, och Rumänien kan inte lägga in veto om hon skulle få jobbet.

Men utrikesminister Tudorel Toader – samme man som gav Corduta Kövesi sparken – är upprörd.

– Jag tror inte uttagningskommittén är medveten om vilket maktmissbruk Laura Codruta Kövesi har gjort sig skyldig till, sa han i måndags i Bryssel. Ministern lovar informera sina kolleger från övriga medlemsländer så att utnämningen stoppas.

Men andra rumäner håller inte med. Cristian Preda, en oberoende EU-parlamentariker, förklarar att han tänker rösta på Codruta Kövesi:

– Om regeringspartiet motsätter sig detta är det en bekräftelse på regimens kriminella natur, skriver han på Facebook.