Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-24 11:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/rwanda-har-stangt-gransen-mot-kongo-efter-ebolafall/

Världen

Rwanda öppnar åter gränsen mot Kongo – hölls stängd efter ebolafall

01:09. Ebolaepidemin i östra Kongo har pågått sedan augusti 2018. Tusentals människor har mist livet och desto fler är smittade av viruset.

JOHANNESBURG. Minst två nya fall av ebola har dykt upp i miljonstaden Goma i östra Kongo, vilket på torsdagen fick Rwanda att stänga två viktiga gränsövergångar mot staden. 

Det är i dagarna ett år sedan ebolautbrottet konstaterades i östra Kongo. Enligt de senaste siffrorna från Kongos hälsoministerium har 2.700 personer smittats, varav drygt 1.800 har dött. Två av dessa dödsfall har under de senaste veckorna ägt rum i storstaden Goma vid Kivusjön och därför stängde Rwanda på torsdagen gränsen mot Kongo. 

Arkivbild som visar en av de två gränsövergångarna mellan Kongo och Rwanda som under torsdagen hade stängts av rwandiska myndigheter. Foto: Erik Esbjörnsson

Beslutet att stänga gränsen bekräftades enligt nyhetsbyrån Bloomberg av Olivier Nduhungirehe som är minister med ansvar för östafrikanskt samarbete vid utrikesministeriet. 

I ett uttalande som citeras av Al Jazeera kallar den kongolesiska regeringen Rwandas beslut för ”olyckligt” då det strider mot världshälsoorganisationen WHO:s riktlinjer.  

På sen torsdagseftermiddag meddelade företrädare för Rwandas regering att man på nytt öppnat gränsen. 

Hinkar med klorerat vatten ställs ut i Goma. Foto: Pamela Tulizo/AFP

En stängd gräns mellan Goma och Rubavu (tidigare Gisenyi) på Rwandasidan kan få omfattande konsekvenser för tusentals handlare som dagligen korsar gränsen mellan de två länderna. 

Epicentret för ebolautbrottet, som av smittskyddsexperten Peter Piot beskrivits som det svåraste någonsin att hantera, ligger 30 mil norrut i staden Butembo, men den stora farhågan är att sjukdomen ska få fäste i Goma som är en miljonstad och huvudstad i provinsen Nord-Kivu. Just nu har tre fall, som inte har med varandra att göra, bekräftats i Goma.

En evangelisk pastor dog i mitten av juli i Goma efter att han insjuknat efter resa norrifrån och på onsdagen bekräftades att en andra patient avlidit på ett behandlingscenter i Goma. 

Det andra offret var en man som kom resande från ett gruvdistrikt i Ituri, en provins längre norrut. Han anlände till Goma den 13 juli och började visa symtom en vecka senare. 

På torsdagen konstaterades att en tredje person har smittats i Goma. Denna person ska vara en anhörig till mannen och ytterligare en familjemedlem ryktas ha smittats. 

Ebola är en så kallad blödarfeber som i ett hastigt förlopp angriper kroppens interna organ. Inkubationstiden är på mindre än en vecka, vilket gör att sjukdomen historiskt haft svårt att få fäste och sprida sig till större grupper. Men 2014 dök sjukdomen upp i Västafrika i det värsta utbrottet någonsin då nästan 29.000 personer smittades och över 11.000 förlorade livet.