Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Ryan bränsle till slö valrörelse

Paul Ryan och Mitt Romney tillsammans på söndagen.
Paul Ryan och Mitt Romney tillsammans på söndagen. Foto: Mary Altaffer / AP
Republikanernas val av den unge högerhöken Paul Ryan som vicepresidentkandidat gav omedelbart bränsle till en slö valrörelse. Demokraterna ser med glädje en lättidentifierad politisk fiende i Ryan.

Republikanernas presidentkandidat Mitt Romney har efter hård press valt sin parhäst och vapendragare till höstens presidentval. Kraven inom partiet var starka att han skulle välja en offensiv, aggressiv och ung kandidat, gärna från högerflygeln.

Profilen stämde in på den 42-årige Ryan från Wisconsin.

– Hans integritet är inte ifrågasatt och hans budskap är gott, sade Mitt Romney när han presenterade Ryan, stående i solen framför krigsfartyget Wisconsin på marinbasen Norfolk i Virginia i lördags, innan han for på bussturné i flera delstater som kan bli avgörande vid valet av nästa president.

Ryan har retat upp Demokraterna genom sina fräna förslag som ordförande i det mäktiga budgetutskottet i kongressens representanthus — och han har gått i direkt polemik med president Barack Obama.

Dessutom har katoliken Ryan stöd hos Tea Party-rörelsen, vilket kan betyda ytterligare röster för mormonen Romney.

För Demokraterna är valet en lättnad: den moderate och hale Romney har varit svår att slå på, medan Ryans hökaktiga högerprofil öppnar för politiska slag i en polariserad valrörelse.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.