Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Rykte om ukrainsk svartjord till Dalarna upprör

Foto: Alamy

Värdefull ukrainsk svartjord från områden runt Poltava säljs till vrakpriser för att användas i Dalarna. Det ryktet sprids just nu genom ryska hemsidor och på sociala medier. Inget tyder dock på att uppgifterna stämmer, men de rör upp känslor på nätet.

– Den här sortens information kan i stället handla om ett sätt att misskreditera västländer som en del av det känsliga läget mellan EU och Ryssland på grund av kriget i Ukraina, menar Fredrik Westerlund, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Den ukrainska så kallade svartjorden är världskänd för sina goda odlingsegenskaper. Att Sverige därför nu skulle förbereda sig för att ta emot stora volymer upprör läsare på de ryska hemsidor som rapporterat om ryktet. Men varken svenska ambassaden i Kiev, Utrikesdepartementet, Jordbruksverket, Tullverket eller Business Region Sweden i Ukraina känner till att jord från landet skulle vara på väg till Sverige.

– Det här är första gången jag hör talas om det här, säger exempelvis Sveriges ambassadör i Ukraina, Andreas von Beckerath.

Det finns dessutom ett importförbjud på att importera jord från länder utanför EU på grund av risken att få in skadedjur och bakterier. Enligt Tullverket finns inte heller något som tyder på att smuggling av jord skulle vara något utbrett eller ökande problem.

Fredrik Westerlund på FOI känner till åtminstone en av sajterna som skrivit om jorden.

– Deras budskap ligger väl i linje med den officiella ryska hållningen i en hel del frågor.

Den ska bland annat få material från antimajdan-rörelsen i Ryssland, bestående av ett antal ickestatliga organisationer som står den ryska staten nära.

– Ledande bland dessa är mc-klubben Nattvargarna, militära veteranorganisationer och kosackförbund. Dessa har varit inblandade i väpnade angrepp på Ukraina.

Att Sverige har hållit en hög profil i stödet till Ukraina och att Carl Bildt besökte landet flera gånger under sin tid som utrikesminister, kan vara en förklaring till att sprida en negativ bild av Sverige, menar Fredrik Westerlund.

– Även den nuvarande svenska regeringen har visat ett stöd till den nuvarande regeringen i Ukraina som av somliga i Ryssland uppfattas som västerländska marionetter, säger Fredrik Westerlund.

Att Poltava nämns i sammanhanget följer också ett tidigare mönster, menar han.

– Kunskaperna om Sverige är inte alltid jättedjupa i Ryssland. Men slaget om Poltava har ofta uppmärksammats och använts som ett sätt att visa på Sveriges stormaktsambitioner. Det framställs ofta som att Sverige vill få revansch, säger Fredrik Westerlund.

Slaget vid Poltava.

Slaget vid Poltava, 1709, anses som en av de viktigaste militära drabbningarna i Sveriges historia och medförde ett stort sammanbrott för den svenska armen som ställdes mot den ryska tsarens trupper

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.