Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Manafort samarbetar med Mueller – slipper fem åtalspunkter

Paul Manafort uppges ha slutit en överenskommelse med särskilde åklagaren Robert Mueller.
Paul Manafort uppges ha slutit en överenskommelse med särskilde åklagaren Robert Mueller. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Paul Manafort har kommit överens med särskilde åklagaren Robert Mueller om att samarbeta i Rysslandsutredningen. Beskedet kommer sedan Manafort, tidigare kampanjchef för dåvarande presidentkandidaten Donald Trump, erkänt två av de brott han står åtalad för, och de övriga åtalspunkterna lagts ned.

Muellers stab har strukit brottmålsåtalen i rättsdokumenten och ersatt det med en uppgörelse om att Manafort erkänner brott, säger Muellers talesperson Peter Carr till CNN.

 

NBC News avslöjade på fredagen att en så kallad ”criminal information” om två åtalspunkter har registrerats i Washington DC:s federala domstol. Senare bekräftades att det handlade om Paul Manafort och att han erkänt två av de brott som Mueller anklagar honom för.

Samtidigt ströks fem brottsrubriceringar, rapporterar amerikanska medier. Erkännandena gäller konspiration mot staten och övergrepp i rättssak, rapporterar bland annat nyhets-tv-kanalen CNBC.

Paul Manafort (med höjd hand) tillsammans med Richard Westling, en av hans advokater. Amy Berman Jackson var domare under fredagens förhandlingar.
Paul Manafort (med höjd hand) tillsammans med Richard Westling, en av hans advokater. Amy Berman Jackson var domare under fredagens förhandlingar. Illustration: Dana Verkouteren / AP

– Jag erkänner mig skyldig, sade Paul Manafort till domaren Amy Berman Jackson, som godtog hans erkännande under fredagens domstolsförhandling i Washington.

Erkännandena gäller ett fall av konspiration mot USA och ett fall av övergrepp i rättssak där Manafort har försökt påverka vittnens utsagor, skriver tidningen Washington Post med hänvisning till rättsprotokoll. 

Utanför domstolen sade Kevin Downing, en av Manaforts advokater, att ”han har påtagit sig ansvar”.

– Paul Manfort ville försäkra sig om fortsatt trygghet för sin familj och ett gott liv, sade Downing vidare.

Uppgörelsen innebär att Manafort kommer att samarbeta med åklagarna i Rysslandsutredningen, som utreder misstänkta brott med eventuell koppling till Donald Trumps kampanj och rysk inblandning i presidentvalet.

Utvecklingen ses som oväntad eftersom initierade källor, med insyn i vilka överväganden som Manaforts läger gjort, tytt på att den tidigare kampanjchefen inte haft för avsikt att gå Mueller till mötes och inleda samarbete.

TT rapporterar att avtalet om samarbete som slutits enligt åklagarna omfattar 17 sidor.

Åtalet mot Trumps förre kampanjchef har bland annat gällt konspiration mot USA, skattebedrägeri, olaga lobbyarbete för utländska intressen, penningtvätt, lögnaktiga uppgifter avgivna i edsvurna förhör samt övergrepp i rättssak, exempelvis försök att påverka vittnen. Enligt rättspraxis riskerade Manafort för detta att dömas till fängelse i mellan 15 och 20 år.

De åtalspunkter som nu strukits gällde bland annat anklagelser om att Manafort ska ha ljugit för justitiedepartementet och att han brutit mot lagar som reglerar lobbyarbete för utländska intressen. I domstolsdokument antyds dock att den brottsmisstänkte medger även dessa handlingar, rapporterar nyhets-tv-kanalen CNN.

Nyhetsbyrån Reuters skriver att det i uppgörelsen även ingår att tio åtalspunkter som drivs av åklagare i delstaten Virginia stryks.

Det var planerat att Paul Manafort skulle höras i domstol på onsdagen. Den förhandlingen uppsköts först till torsdagen, sedan till fredag förmiddag.

Sent på torsdagen meddelade så domaren Amy Berman Jackson att förhören skulle inledas först tidigt på fredagseftermiddagen. 

Björn af Kleen: Färgstarka detaljer formar en bild av Trumpvärldens dekadens

Förseningarna gav syre åt spekulationer som redan var i omlopp om att Manafort förhandlat med Mueller om mildare åtal, i utbyte mot eftergifter – erkännanden eller samarbete. Reportrar från ABC News kunde på torsdagen observera att den misstänktes försvarsadvokater tillbringade fyra timmar i Rysslandsutredningens högkvarter. Källor uppgav då för nyhetskanalen att ett förslag till uppgörelse var på gång.

Läs mer: Nytt åtal mot Paul Manafort

Rysslandsutredningen har hittills lett till över hundra åtalspunkter mot 33 personer och tre företag. Fem av de anklagade har erkänt, två har dömts till fängelse och Manafort väntar på påföljden efter förra månadens fällande domar i åtta fall av grova ekonomiska brott. Fälls 69-åringen för dessa skulle det kunna betyda fängelse i åtta till tio år.

Manafort uppges ha satt sitt hopp till att presidenten kommer att benåda honom. Trump har öst lovord över sin förre kampanjchef som han tycker blivit mycket illa behandlad av USA:s rättssystem.

Läs mer: Paul Manafort dömd på åtta punkter

Överenskommelsen som sådan kan vara något som gynnar både Trump och Manafort: Presidenten skulle slippa besvärande distraktion under pågående kampanjer inför mellanårsvalet i november, och den åtalade skulle slippa punga ut med än mer pengar för advokatkostnader som redan nu är skyhöga. Donald Trump har benådat flera kontroversiella personer – bland andra Joe Arpaio, Lewis ”Scooter” Libby och Dinesh D’Souza – utan att det skadat förtroendet för presidenten bland dennes anhängare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.