Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 02:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ryktena-om-coronaviruset-anvands-i-politiska-syften/

Världen

Ryktena om coronaviruset används i politiska syften

01:48. Under utbrottet av det nya coronaviruset sprids inte bara sjukdomen, utan också en enorm mängd rykten, felaktigheter och rena konspirationsteorier. DN har gått igenom några av påståendena.
Bild 1 av 1
Foto: Jonas Backlund

Spridningen av nya coronaviruset har lett till konspirationsteorier över hela världen. DN har gått igenom några av påståendena, som visar hur viruset används för olika politiska mål.

”Det nya coronaviruset är ett kinesiskt biovapen”

Över 100.000 interaktioner

Sprids i: USA

Syfte: Måla upp Kina som ett militärt hot.

Den amerikanska konservativa tidningen Washington Times publicerade i januari en artikel som spekulerade i huruvida det nya coronaviruset kunde ha ”rymt” från ett kinesiskt labb. Konspirationsbloggen Zero Hedge blev avstängda från Twitter efter att man pekat ut en kinesisk forskare som virusets ”skapare”.


”Släng din Xiaomi-telefon, den sprider coronaviruset”

Över 80.000 interaktioner.

Sprids i: Indonesien

Syfte: Spelar på etniska konflikter. 

”Släng din Xiaomitelefon. Coronaviruset kommer från Kina och sprids genom servern och kommer ut genom högtalarna”, så lyder ett meddelande som spridits på WhatsApp i Indonesien. Xiaomi, den kinesiska telefontillverkaren, är populär i Indonesien. 

https://twitter.com/coromodol/status/1220709076285325313

Diskriminering mot etniska kineser, som utgör 1,2 procent av befolkningen, har en lång historia i Indonesien, enligt Foreign Policy. Budskapet är ett av flera som uppmanar människor att hålla sig undan kineser och platser där kineser lever och befinner sig. Spridda inlägg har även varnat för personer som kommer tillbaka till Indonesien efter att ha firat det kinesiska nyåret i Kina. 

”Viruset är en attack mot Kina”/”Coronaviruset smittar bara kineser”

Sprids i: Ryssland, Georgien

Syfte: Måla upp USA som ett militärt hot.

Över 1.000 interaktioner.

Sedan det nya coronaviruset blivit känt har en rad publiceringar i ryska kremltrogna medier och uttalanden från politiker gjort gällande att USA kan ha legat bakom utbrottet. Påståendena påminner om de som sprids om att viruset skulle vara skapat i ett kinesiskt laboratorium. Budskapet har bland annat spridits i rysk tv där USA har målats ut som att man är rädd för Kinas ekonomiska framfart, och därför försökt begränsa Kinas utveckling. Med samma bakgrund har det felaktiga påståendet om att enbart etniska kineser skulle kunna smittas av viruset spridits. 

https://twitter.com/hwag_ucmc/status/1224982173125574656

”Viruset skapades i Storbritannien 2015”

Sprids i: USA, Sverige

Syfte: Skapa misstro mot läkemedelsindustrin

Över 10.000 interaktioner.

En rad inlägg på sociala medier har spridit påståendet att det nya coronaviruset patenterades 2015 av brittiska Pirbright Insitute. Detta sprids med antydningar att viruset skulle spridas medvetet. Pirbright arbetar dock i nuläget inte med former av coronavirus som smittar människor, vilket man skriver på sin webbsida. Dessutom är coronavirus, som Folkhälsomyndigheten skriver, en familj virus där man i nuläget känner till sju typer som kan smitta människor. 

”Viruset är ett resultat av att kineserna äter fladdermussoppa”

Sprids i: Filippinerna, Ryssland, Storbritannien

Syfte: Sprida bilden av kineser och deras mat som ohygieniska 

Över 100.000 interaktioner

Sociala medier har sedan utbrottet av det nya coronaviruset fyllts av mer eller mindre rasistiska inlägg som kopplat samman virusutbrottet med kinesisk matkultur. Sedan forskare kommit fram till att viruset förmodligen kommer från fladdermöss har en video som visar en kinesisk kvinna äta vad som verkar vara en fladdermus. Den videon, precis som de flesta videoklippen som påstås visa fladdermussoppa, är dock filmad 2016 i den lilla östaten Palau i Stilla havet och inte i Kina. Det visar en faktagranskning från France 24 som också visar på att fladdermus inte är en vanlig rätt i Wuhan eller resten av Kina.