Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Rymdskrotet har landat

Den sex ton tunga satelliten som skickades upp i september 1991 och slår ner på jorden igen på lördagen.
Den sex ton tunga satelliten som skickades upp i september 1991 och slår ner på jorden igen på lördagen. Foto: Nasa
Den sex ton tunga satelliten kraschade som väntat på jorden på lördagen. Ännu saknas uppgifter om den orsakat någon skada, men risken för det var mycket liten, enligt Nasas bedömningar.

Resterna av den uttjänta satelliten damp ner någon gång mellan klockan 5.23 och 7.09 på lördagsmorgonen, svensk tid, twittrar Nasa.

Den beräknade nedslagstiden var ursprungligen mer oviss och likadant var det med platsen för kraschen. Om den skulle slå ner på marken var det högst sannolikt att det skulle ha blivit på kanadensisk, twittrade Nasa.

Som av omtänksamhet twittrade rymdfartsmyndigheten på lördagsmorgonen frågan om alla mår bra – ”Everybody OK out there?”. Det finns ännu inga uppgifter om ifall de tunga delarna orsakat några skador.

Enligt Nasa ska satelliten ha gått in i atmosfären någonstans ovanför Stilla Havet, men information om exakt tid och plats för nedslaget var ännu vid 16-tiden på eftermiddagen, svensk tid, okänd.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.