Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-25 01:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/rymdsonden-cassini-sade-farval-stortade-mot-saturnus/

VÄRLDEN

Rymdsonden Cassini sade farväl – störtade mot Saturnus

1 min 13 sek. Efter 20 års tjänst är det över. Rymdsonden Cassini har slutfört sitt uppdrag. Då bränslet börjat ta slut har sonden nu störtat in i gasjätten Saturnus atmosfär där den brändes upp.
Bild 1 av 1 Saturnus fotograferad av Cassini i oktober 2016. Bilden är en av de sista som visar hela planeten och dess ringar, innan Cassini närmade sig planeten.
Foto: NASA/AFP

Efter två årtionden i rymden började bränslet ta slut på Cassini. Men i stället för att riskera soppatorsk bjöd rymdsonden på en sista föreställning – då den enligt plan likt en meteor brann upp i Saturnus atmosfär.

I Uppsala hoppades forskare på att få data in i det sista.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela sommaren!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.