Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Rymdstationen Tiangong-1 brann upp i atmosfären

01:26. Den kinesiska rymdstationen Tiangong-1 brann upp på sin väg mot jorden. Det mesta av stationen förstördes runt klockan 02.15 svensk tid över de mellersta delarna av södra Stilla havet, enligt landets rymdmyndighet.

Den kinesiska rymdstationen Tiangong-1 brann upp på sin väg mot jorden, meddelar landets rymdmyndighet.

Det mesta av stationen brann upp runt klockan 02.15 svensk tid över de mellersta delarna av södra Stilla havet, enligt ett uttalande från myndigheten.

Det hade tidigare uppgetts att den skulle komma in i atmosfären i närheten av Brasiliens kust nära storstäderna São Paulo och Rio de Janeiro.

Återkomsten har bekräftats av motsvarande myndigheter i Australien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Sydkorea och Storbritannien.

De få kvarvarande delarna av Tiangong-1 tros ha landat i havet runt 10 mil nordväst om Tahiti, enligt Brad Tucker, astrofysiker vid Australian National University.

– Små bitar har definitivt klarat sig till jorden, säger han.

Han lägger till att trots att bara runt tio procent klarat sig ända ned så handlar det om runt 700–800 kilo.

– Antagligen är bråten i havet, och även om folk råkade hitta den så ser det bara ut som skräp i havet som är spritt över ett enormt område på tusentals kvadratkilometer.

I fredags uppgav Peking att det var osannolikt att några större bitar skulle nå marken, och det har framhållits att stationen inte skulle orsaka några skador när den kom tillbaka till jorden.

Den europeiska rymdorganisationen ESA har tidigare uppgett att rymdstationen antagligen skulle brytas i bitar över vatten. Enligt ESA var sannolikheten att någon skulle träffas av en bit av Tiangong-1 tio miljoner gånger mindre än den årliga risken att träffas av blixten.

Rymdstationen Tiangong-1 var Kinas första och har legat i omloppsbana sedan 2011, men bränslet började ta slut och den hade spelat ut sin roll. Planen var inledningsvis att den skulle avvecklas 2013 men den har de senaste åren fått nya uppdrag flera gånger.

De kinesiska rymdmyndigheterna tappade kontakten med stationen 2016. Det är oklart om kontakten bröts avsiktligt eller om det skedde på grund av något tekniskt missöde. Oavsett orsaken blev resultatet att Tiangong-1 påbörjade en långsam men oundviklig nedfärd in i jordens atmosfär.

Den kinesiska tidningen Global Times skriver på måndagen att internationella medier skrivit mycket om rymdstationens återkomst därför att andra länder är avundsjuka på den kinesiska rymdindustrin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.