Clas Svahn bloggar om märkligheter: Rymdsten över Thulebasen - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Rymdsten exploderade över amerikansk militärbas

Bildkameror fångade en rymdsten på bild i Tjeljabinsk, Ryssland, 2013.
Bildkameror fångade en rymdsten på bild i Tjeljabinsk, Ryssland, 2013.

CLAS SVAHN BLOGGAR OM MÄRKLIGHETER. Den 25 juli brakade en stor rymdsten in över norra Grönland. Ingen ovanlig händelse med tanke på att jorden ständigt träffas av grus, mindre stenar och ibland betydligt större sådana. Några av dem når marken medan de flesta brinner upp i atmosfären.

Men rymdstenen som kolliderade med jorden den 25 juli gjorde det nästan rakt över den amerikanska Thulebasen med sin 12th Space Warning Squadron på Grönland. En bas utrustad för att varna USA om fientliga missiler skulle avlossas från Ryssland eller något annat land. 

Händelsen fick chefen för den amerikanska vetenskapsfederationens kärninformationsprojekt att reagera. I ett Twitterinlägg konstaterade han att Thulebasens personal, och dess datorer, snabbt måste ha insett att det inte rörde sig om ett missilangrepp. Hastigheten, 24 kilometer per sekund, var helt enkelt för stor.

Händelsen har bekräftats av Nasas Jet Propulsion Laboratory medan det amerikanska försvaret hittills valt att inte säga något.

Rymdstenar som träffar jorden är alltså vanliga. En del är större och kan slå ned på marken, som den som gick in i atmosfären över ryska Tjeljabinsk den 15 februari 2013. När den 20 meter stora rymdstenen gick igenom ljudvallen skapades tryckvågor som krossade tusentals rutor runtom i Tjeljabinsk. Fler än 1.000 människor skadades, många av dem av splitter från rutorna.

I båda fallen kom stenarna som en blixt från en klar himmel. Ingen hann varna vare sig befolkningen i Tjeljabinsk eller militären på Thulebasen.

Så vi jordbor lever under ett ständigt och ofta osynligt hot från rymden. Och när nästa stora rymdsten kommer kan den slå ned precis var som helst.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.