Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Rymdsten stor som två lok passerar nära jorden på fredag

Rymden döljer många hot.
Rymden döljer många hot. Other: Nasa

En omkring 30 meter stor sten från rymden passerar bara 70.000 kilometer från jorden nu på fredag. Stenbumlingen upptäcktes så sent som den 4 februari.

Rymdstenen var okänd tills för bara några dagar sedan då den upptäcktes av ett av två övervakningsteleskop nära Tucson i Arizona. De båda teleskopen bevakar himlen i jakt på asteroider och kometer och arbetar med ett program som kallas Catalina Sky Survey.

Ett av målen med Catalina Sky Survey är att upptäcka rymdstenar som hotar jorden och som kan komma att träffa den. Innan det är för sent.

Den nyligen upptäckta bumlingen har fått namnet 2018CB och kommer att passera 69.700 kilometer från jorden. Det är betydligt närmare än månen befinner sig – i genomsnitt 384.000 kilometer. Storleken uppskattas till mellan 20 och 40 meter vilket ger den en längd av två Rc-lok.

2018CB lyser inte särskilt starkt och kommer inte att gå att se med blotta ögat när den är som närmast klockan 23.27 på fredagen, skriver Astronomy Now. Ska man se den måste man ha ett mindre teleskop.

Så sent som den 15 februari 2013 träffades jorden av en omkring 17 meter stor rymdsten som gick in i jordatmosfären över Tjeljabinsk i Ryssland. Den rymdstenen uppskattades ha haft en vikt på 10.000 ton innan den började förstöras av friktionen mot atmosfären.

Läs också: Rymdstenen över Tjeljabinsk analyserad 

Omkring 1.200 människor skadades sedan de gått fram till sina fönster för att se vad som orsakat det starka ljusskenet och några minuter senare fått splitter i ansiktet då ljudbangarna från boliden – en ljusstark och stor meteor – nådde fram och krossat rutorna.

Tjeljabinskboliden hann aldrig upptäckas av något jordiskt teleskop.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.