Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-25 04:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/rysk-aktivist-gripen-infor-protest/

Världen

Upp emot 60.000 protesterade i Moskva – flera hundra i landet gripna

Bild 1 av 2
Foto: AP
Bild 2 av 2
Foto: Yuri Kadobnov/AFP

Trots massgripanden och anklagelser om penningtvätt mot oppositionens ledargestalt deltar upp emot 60.000 personer i nya regimkritiska protester i Moskva, rapporterar AFP.

Under lördagen hade över 200 personer gripits i ett flertal städer och demonstranter har setts röra sig mot presidentkansliet. 

Samtidigt som president Vladimir Putins 20 år i maktens korridorer uppmärksammas rasar de största protesterna på sju år i Rysslands huvudstad. På lördagseftermiddagen hade tusentals demonstranter och en ansenlig poliskår samlats i ett regnigt Moskva. 

Flera hundra, minst 245 personer, greps av rysk polis i ett flertal städer. Majoriteten av dem, 186, greps i huvudstaden Moskva. Runt 500 demonstranter ska även ha rört sig mot stadens presidentkansli och skanderat ”Putin är en tjuv”. Minst 21 personer greps i närheten av kansliet, enligt Reuters och byggnaden ska även ha omringats av kravallpoliser.

Enligt organisationen White Counter rör det sig om upp emot 60.000 människor som deltar i lördagens protester, men enligt polisens egna uppgifter rör det sig om runt 20.000. Bland paraplyer syns skyltar med budskap som ”ge oss rätten att rösta” och ”ni har ljugit tillräckligt för oss”, samt fotografier på gripna aktivister och oppositionella.

Källan till missnöjet är beslutet att inte tillåta några oppositionella kandidater i nästa månads lokalval i Moskva. Över 2.000 regimkritiska demonstranter har gripits de senaste två veckorna – flera av dem avsåg att ställa upp i valet.

Några demonstranter, däribland flera universitetsstudenter, utreds av polis och riskerar långa fängelsestraff för ”störande av ordning”. Minst 15 demonstranter som skadats av polis i samband med protester har i sin tur anmält polisen, skriver ryska The Moscow Times.

Redan innan lördagens demonstrationer inletts kom uppgifter om att aktivisten och juristen Ljubov Sobol gripits. I en video på Twitter syns hur polis tar sig in på hennes kontor. Sobol, som nekats att ställa upp i höstens lokalval, greps även tillfälligt i samband med förra veckans protester.

Lördagens demonstration har till skillnad från tidigare protester fått tillstånd från myndigheterna, vilket borgar för en betydligt fredligare tillställning. Samtidigt har den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj uppmanat demonstranter att fortsätta protestera fredligt även efter det att tillståndet löpt ut.

”Efter demonstrationerna går vi på en promenad runt Moskva”, skriver hans team på sociala medier.

Moskvas polis har utfärdat en varning mot att delta i osanktionerade protester, som man uppger kommer att ”avbrytas omedelbart”.

Förutom massgripanden har Kreml försökt slå ned på oppositionen genom att attackera Navalnyjs antikorruptionsorganisation. Tidigare i veckan genomfördes en husrannsakan på organisationens kontor efter anklagelser om att den ska ha tagit emot tvättade pengar.

”Det här är det mest aggressiva försöket att tysta oss hittills”, skriver Navalnyj om tilltaget i ett blogginlägg.

Läs mer: 

Anna-Lena Laurén: Putinregimen framstår som skrattretande