Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Rysk attack mot flottbas på Krim

Foto: Pavel Golovkin/AP

Ryska soldater försökte på måndagen inta en ukrainsk flottbas i Feodosia, en av de få militäranläggningarna på Krim som fortfarande hissar den ukrainska flaggan.

Den ukrainske militärtalesmannen Vladislav Seleznjov sade till Reuters att ryska styrkor försökte tvinga sig in på basen, bland annat med hjälp av helikoptrar. En soldat inne på basen bekräftade att den stod under attack.

En ukrainsk soldat inne på basen svarade sedan ja på Reuters fråga om basen hade tagits över av ryssarna. Han sade att skott hade avlossats och att de ukrainska soldaterna var obeväpnade.

Flottbasen i Feodosija på sydöstra Krim har tidigare delvis tagits över av ryska styrkor.

Maktövertagandet på Krim har, rent militärt, skett nästan utan blodsutgjutelse. De enda dödsoffren hittills är en ukrainsk soldat och en pro-rysk milisman som sköts ihjäl tidigare i förra veckan av en misstänkt krypskytt i Simferopol. De begravdes i lördags vid en gemensam ceremoni.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.