Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 15:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/rysk-domare-slapper-oskyldigt-domd-skadespelare-ur-fangelset/

Världen

Rysk domare släpper oskyldigt dömd skådespelare ur fängelset

Pavel Ustinov på en tv-sändning från rätten. Foto: Pavel Golovkin/AP

SANKT PETERSBURG. Först greps han för ett brott han inte hade begått. Sedan dömdes han till tre och ett halvt års fängelse. Nu släpps Pavel Ustinov, ett av de mest skandalösa fallen i den så kallade Moskvaprocessen.

Skådespelaren Pavel Ustinov greps i Moskva den 3 augusti då han stod och väntade på sin kompis utanför tunnelbanan. På Pusjkintorget i närheten pågick en demonstration, som Ustinov inte deltog i. Det finns videobevis på att han helt oprovocerat anfölls av kravallutrustade soldater, som knuffade honom till marken och slog honom med batonger. 

När Pavel Ustinov i onsdags dömdes till tre och ett halvt år i fängelse för motstånd mot polis var skandalen ett faktum. Enmansdemonstrationer pågick hela dagen i solidaritet med Ustinov och en mängd kända skådespelare och teatrar ställde sig på hans sida. Nu har rätten tagit tillbaka beslutet att skicka honom i fängelse. I dag meddelade domstolen i Moskva, Mosgorsud, att Ustinov släpps på fri fot och beläggs med reseförbud medan beslutet överklagas. 

Att rätten låter Ustinov vänta på det nya beslutet utanför fängelset är en indikering på att han sannolikt frias. Det vore i så fall inte första gången det ryska rättssystemet dömer en person för ett brott hon eller han inte begått, för att sedan ta tillbaka beslutet när den allmänna opinionen vaknar. Ett annat exempel är den grävande journalisten Ivan Golunov, som anklagades för narkotikabruk i våras efter att polisen själv hade placerat marijuana i hans jackficka. Golunov friades och förundersökningen mot honom lades ner efter en massiv kampanj. 

I Moskva har hittills sju personer dömts till fängelsestraff efter att de deltagit i demonstrationer mot Putinregimen i somras. Fem väntar på sin dom och sex personer har friats. Rättsprocessen har lett till massiva kampanjer för de politiska fångarna.