Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Rysk expert: Fukushima värre än Tjernobyl

Olyckan vid Fukushima kommer att kosta Tepco minst 820 miljarder kronor.
Olyckan vid Fukushima kommer att kosta Tepco minst 820 miljarder kronor. Foto: AP Photo
En spricka i reaktor 2 vid Fukushima 1 läcker ut högradioaktivt vatten. Tepco, energibolaget som driver kärnkraftverket, hoppas kunna laga sprickan med ny betong. Samtidigt hävdar en rysk expert och kärnkraftskritiker att reaktorolyckorna vid Fukushima är större än Tjernobyl.

Olyckan vid Fukushima har nu pågått under flera veckor. Hur mycket radioaktivt material som släppts ut i omgivningen, i vattnet kring de sex kärnkraftsreaktorerna och i luften är ännu inte offentliggjort, men enligt Natalia Mironova, ingenjör i termodynamik och aktiv kärnkraftskritiker i Ryssland, så slår olyckan i Fukushima alla rekord vad gäller effekt på ekonomi och hälsa.

– Haveriet är mycket större än Tjernobyl och måste leda till att den internationella skala som FN:s atomenergiorgan IAEA använder sig av för att beskriva atomkraftsolyckor måste skrivas om, hävdar Natalia Mironova i en intervju med nyhetsbyrån AFP.

Enligt IAEA så rankas än så länge olyckan i Tjernobyl som den värsta olyckan i kärnkraftsindustrins historia och rankas som en sjua på INES, International Nuclear Event Scale.

– Olyckan i Tjernobyl var smutsig, men den gällde bara en reaktor och under två veckor. Olyckan vid Fukushima gäller fyra reaktorer och har hållit på i tre veckor. Någon snabb lösning är inte heller i sikte, varnar Naralia Mironova.

Japans motsvarighet till det svenska Strålskyddsmyndigheten höjde nyligen sin gradering av olyckan vid Fukushima till fem, men Frankrikes strålskyddsmyndigheter valde tidigt att gradera olyckan till sex på Ines.

Hälsoeffekterna efter Tjernobyl är ifrågasatta och det enda som man är helt överens om är att drygt 130 anställda vid räddningstjänsten och kärnkraftverket dödades och en FN-rapport konstaterar också att 1.000 personer ådrog sig höga strålningsdoser vid olyckan.

Rapporter 20 år efter olyckan visar att många människor, speciellt barn, fått sköldkörtelcancer på grund av olyckan. En rapport som miljögruppen Greenpeace tog fram 2006 hävdade att cirka 60.000 människor dött i Ryssland till följd av Tjernobyl.

– Kostnaderna är gigantiska. Studier visar att år 2015 har Tjernobyl kostat världen 9.000 miljarder dollar. Radioaktiviteten från Tjernobyl förorenade cirka 200.000 kvadratkilometer mark i före detta Sovjetunionen och i övriga Europa. Utsläppen har fått stora följder för flora, fauna samt för människors miljö och hälsa för lång tid framåt, säger Natalia Mironova

Hur stor hälsopåverkan Fukushima kommer att ha är svårt att kartlägga då det inte är känt hur stora utsläppen varit eller kommer att bli från de havererade kärnreaktorerna. De ekonomiska kraven på energiföretaget Tepco för olyckan börjar dock bli kända. Enligt en amerikansk investmentbank står företaget inför fordringar på över 820 miljarder kronor och den japanska regeringen överväger att ta över kontrollen över företaget.

Under lördagen bekräftade Tepco att man hittat en spricka vid reaktor 2, vilket resulterat i att radioaktivt vatten läcker ut i havet. Den japanska kärnkraftsmyndigheten Nisa förbereder nu att täppa till sprickan med betong för att stoppa läckaget.

Enligt Tepco avger vattnet en strålning motsvarande 1.000 millisievert i timmen. En sådan dos kan orsaka strålningssjuka med symptom som illamående och kräkningar.

Själva sprickan uppges vara cirka 20 centimeter lång och tio centimeter bred och upptäcktes nära reaktorns betongvägg i en fördjupning för kablar.

Även vid reaktor 1 och 3 anses problemen ännu inte lösta och enligt tidningen Washington Post så är risken för nya vätgasexplosioner kvar. För att råda bot på detta planerar anställda vid kärnkraftverket bland annat att pumpa in kväve i anläggningarna.

Under lördagen kom uppgifter om att halterna av radioaktivt cesium i grönsaker runt Fukushima låg under gränsvärdet liksom vattenprover tagna 20 till 30 kilometer ut till havs. Också halterna av radioaktivitet i luften över Tokyo och Ibaraki föll under lördagen, uppger Kyodo News.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.