Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-06 11:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/rysk-fejkduo-vi-lurade-prins-harry/

Världen

Rysk fejkduo: Vi lurade prins Harry

Prins Harry kan ha råkat ut för ryska bluffmakare.
Prins Harry kan ha råkat ut för ryska bluffmakare. Foto: Tolga Akmen/AFP

Prins Harry kan ha utsatts för en telefonbluff då han uppges ha lurats till att prata om uppbrottet med kungahuset, president Trump och den brittiska tabloidpressen, med ryska bluffmakare som utgav sig för att vara Greta Thunberg och hennes pappa. 

I två separata samtal, som den brittiska tidningen The Sun ska ha tagit del av, talar en person som uppges vara prins Harry, bland annat om presidenten Donald Trump som han kritiserar för den amerikanska kolanvändningen. 

– Jag tror att det faktum att Donald Trump stöder kolindustrin är väldigt stort i USA, han har blod på sina händer, säger rösten som uppges tillhöra prinsen, i ett brottstycke som publicerats av tidningen och på Youtube. 

Den påstådda prinsen ska också ha talat öppenhjärtigt om uppbrottet med det brittiska kungahuset och sagt att beslutet var svårt men nödvändigt.

De två samtalen ska ha ägt rum på nyårsafton och den 22 januari, enligt den brittiska tidningen, som skriver att de som ringt upp den påstådda prinsen är två kända ryska bluffmakare.

De två ryska männen, Vladimir ”Vovan” Kuznetsov, and Alexei ”Lexus” Stolyarov, ska tidigare ha försökt lura celebriteter som Elton John, Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och den amerikanska presidentkandidaten Bernie Sanders.

Vladimir "Vovan" Kuznetsov, and Alexei "Lexus" Stolyarov uppges ligga bakom samtalen.
Vladimir "Vovan" Kuznetsov, and Alexei "Lexus" Stolyarov uppges ligga bakom samtalen. Foto: Yuri Kadobnov/AFP

Brittiska BBC har talat med de två ryska bluffmakarna, som hävdar att samtalen de ringt har gått till prins Harry och att citaten The Sun publicerat är korrekta. 

Syftet med samtalen ska enligt Alexei Stolyarov inte ha varit att göra narr av prinsen, men något annat motiv preciseras heller inte i intervjun med BBC.

Äktheten i samtalen har varken bekräftats eller dementerats av prinsens pressteam, enligt The Guardian, som skriver att det inte skulle vara första gången medlemmar i det brittiska kungahuset luras att tala med telefonbedragare.

Drottning Elisabeth lurades nämligen 1995 till att diskutera kanadensisk politik med en radiovärd som utgav sig för att vara landets premiärminister, medan prinsessan Diana ett år senare lurades till att tro att hon pratade i 17 minuter med Stephen Hawking, när en tv-personlighet satt i andra sidan luren.

Bluffsamtal med anknytning till kungahuset har fått dödliga konsekvenser när de utförts tidigare. 2012 ringdes nämligen en sjuksköterska som behandlade prinsessan Kate Middleton under hennes graviditet upp av två australiensiska dj:er. 

De utgav sig för att vara drottningen och prins Charles och sjuksköterskan lurades till att berätta detaljer om den gravida prinsessans sjukdomstillstånd. Som en följd av påtryckningar och kritiken som följde tog hon sedan sitt liv, skriver The Guardian.

Läs mer: Harry och Meghan avslöjar sin plan efter uppbrottet från brittiska kungahuset