Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Rysk heteroflagga mot ”homo-feber”

Foto: AFP, Skärmdump: www.twitter.com

Som en reaktion mot hbtq-rörelsens regnbågsflagga och ”homofeber” har nu en heteroflagga tagits fram i Ryssland. Initiativtagare är Moskvaavdelningen av partiet Enade Ryssland som har egen majoritet i det ryska parlamentet.

Flaggan är blå och vit och visar en familj med mamma, pappa och tre barn som håller varandras händer. Flaggan har även en hashtag som kan översättas till #ÄktaFamilj.

– Detta är en reaktion på samkönade äktenskap, vilket är förlöjligande av hela konceptet familj. Vi måste motverka homofebern i vårt land och understödja traditionella värderingar, säger Alexey Lisovenko, vice ordförande för Enade Rysslands Moskvaavdelning, till den Kreml-trogna tidningen Izvestia.

Flaggan ska enligt Washington Post ha presenterats på Rysslands dag för familjen, kärleken och troheten – ett årligen återkommande evenemang som firades på onsdagen. Bilder i sociala medier visar ett flertal människor som håller i flaggan eller ballonger med flaggans symbol på.

 

Russia Today skriver att heteroflaggan ska finnas i tre olika varianter, förutom den blåa även en med vit och en med röd botten, alla färgerna som ingår i den ryska nationalflaggan. Sedan flaggan spridits i sociala medier har många påpekat att den påminner starkt om den franska ”Manif Pour Tous”-rörelsens flagga, en aktivistorganisation mot legaliseringen av samkönade äktenskap i Frankrike. Enligt Russia Today ska Lisovenko dock avfärdat anklagelser om plagiat och hävdat att den ryska flaggan tagits fram i samarbete med de franska meningsfränderna.

Lisovenko ska enligt Russia Today i förra månaden ha skickat en skrivelse till den ryska duman, där Enade Ryssland alltså har egen majoritet, med önskemål om att parlamentet ska förbjuda hbtq-rörelsens regnsbågsflagga i hela Ryssland, inklusive i sociala medier och på webbsidor.

Fotnoter:

Enade Ryssland är landets största parti och har egen majoritet i den ryska duman. Partiledare är premiärminister Dimitrij Medvedev som 2012 ersatte president Vladimir Putin på posten.

Homosexualitet är inte olagligt i Ryssland men landet tillåter inte samkönade äktenskap.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.