Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Rysk journalist mystiskt död efter avslöjande reportage

Jekaterinburg.
Jekaterinburg. Foto: Imago/IBL

Den ryske granskande journalisten Maksim Borodin föll fem våningar från en balkong och dog till följd av sina skador. 

Nu misstänker hans vän att Borodins död hade med hans yrke att göra. 

Några veckor före sin död avslöjade den granskande journalisten ryska legosoldaters död i Syrien. Ryska myndigheter har försökt hävda att de döda ryssarna i Syrien inte var soldater, men Borodin lyckades identifiera flera av personerna och kunde berätta att de rest till Syrien för att delta i krigsoperationer. Soldaterna var med i gruppen ”Wagner group”. 

Han har också tidigare rapporterat om ryska oligarkers korruptionsskandaler. 

Den 12 april föll Maksim Borodin fem våningar från balkongen till sin lägenhet i Jekaterinburg, Ryssland, där han bodde och arbetade. 

Han fördes till sjukhus men hamnade i koma. Tre dagar senare dog Borodin till följd av sina skador. 

Hans vän Vjatjeslav Basjkov som är före detta representant för den ryska statliga myndigheten ONK, som arbetar med att upprätthålla mänskliga rättigheter i olika ryska regioner, säger till radiokanalen Echo Moskvy att Borodin inte hade någon för honom känd anledning att själv vilja avsluta sitt liv. 

Journalisten ska ha ringt Basjkov dagarna före dödsfallet och uttryckt oro. 

– Han ringde mig fem på morgonen och sa att det stod en person med vapen på hans balkong och att maskerade militärklädda män befann sig i trapphuset. Han trodde att hans bostad skulle bli genomsökt, säger Vjatjeslav Basjkov.

Senare ska Borodin ha ringt upp igen och meddelat att han misstagit sig. 

– Han sade att de verkade pågå någon sorts övning i området. Med tanke på att det stundar ett fotbolls-VM i landet, är den typen av övningar vanliga, säger Basjkov. 

Han utesluter inte att Borodins död hade med hans yrke som granskande journalist att göra. 

– Han är ett känt ansikte i Jekaterinburg eftersom att han skriver kriminalkrönikor, säger Basjkov.

Polisen har inlett en förundersökning för att utreda omständigheterna kring Maksim Borodins död. Men hittills har man hävdat att det i nuläget inte finns något som tyder på yttre våld.  

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.