Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Rysk läkare slog ihjäl patient

En förundersökning har inletts sedan en sjukhusläkare fångats på video när han slår en patient i ansiktet. Den 56-årige manlige patienten föll till golvet och dog omedelbart.

Den chockerande händelsen, som ägde rum i sydryska staden Belgorod, har väckt frågor om en mörkläggningskultur inom den statliga vården. Utredningen inleddes sedan kamerabilderna lagts ut på Youtube och visats i rysk tv.

Utredningskommissionen säger i ett uttalande att händelsen ägde rum den 29 december, men gav ingen förklaring till att granskningen av brottet dröjt. Läkaren misstänks för vanvård och riskerar upp till två års fängelse.

Hälsominister Veronika Skvortsova har bett en statlig myndighet att granska fallet, rapporterar den statliga televisionen.

Ryska läkare har under lång tid verkat i en kultur av hemlighetsmakeri, där patienter har mycket små möjligheter att få ersättning för felaktig behandling.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.