Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Rysk organisation: 8.000 ryska soldater i Ukraina

Representanter för separatisterna i östra Ukraina verkar för att området de kontrollerar ska få "specialstatus", vilket skulle innebära en delning av landet. Samtidigt hävdar en rysk organisation att uppåt 8 000 ryska soldater finns i Ukraina.

Inför mötet med Ryssland, Ukraina och den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE framförde separatisterna sina krav. De vill att Kiev ger Donetsk- och Luhansk-regionerna speciell status som ska ”beakta nödvändigheten av en fördjupad ekonomisk integration med Ryssland och den (ryskledda) tullunionen”, skriver Interfax.

Vidare vill de ha ansvar för säkerheten i området, få amnesti och hjälp till återuppbyggnad.

Kraven kommer dagen efter att Vladimir Putin lyfte frågan om statstillhörighet för östra Ukraina, enligt ryska medier som citerade en tv-intervju. Ett uttalande som presidentens talesperson snabbt påpekade hade blivit missförstått. Det ska ha handlat om en felaktig tolkning och regionens status ”måste diskuteras med befolkningen i öst och Kiev som en del av en politisk lösning av krisen”, skriver Reuters.

Den ryska ledningen fortsätter att förneka att det skulle finnas ryska trupper som strider på rebellernas sida i Ukraina, men bland annat Nato beskyller Ryssland för att ha skickat 1.000 reguljära soldater över gränsen.

Under måndagen hävdade regeringen i Kiev att det finns 1.600 ryska soldater på ukrainskt territorium, medan den ryska organisationen Kommittén för soldatmödrar hävdar att det finns mellan 7.000 och 8.000. Totalt ska så många som 15.000 ryska soldater har sänts till Ukraina de senaste två månaderna och minst 200 ska ha dödats. Kommittén representerar ett flertal organisationer som ser till soldaternas rättigheter och ordförande Valentina Melnikovas sammanställning bygger på information från familjer vars män eller söner har skickats på övningar intill gränsen, men sedan inte gått att nå.

– Dessvärre är jag övertygad om att jag har rätt, säger hon till AFP.

Enligt den ryske utrikesministern, Sergej Lavrov, intervenerar Ryssland inte i östra Ukraina och kommer inte heller att göra det.

– Vi är enbart för en fredlig lösning på den ytterst allvarliga krisen, på tragedin, sade Lavrov.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.