Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Rysk stad vill förbjuda ”homosexuell propaganda”

En ny lag som förbjuder ”homosexuell propaganda” blir snart verklighet i ryska S:t Petersburg. ”Den kommer att driva homosexuella tonåringar till isolering och självmord”, säger Coming Out, som kämpar för homosexuellas rättigheter.

Bland parlamentarikerna i S:t Petersburg, Rysslands näst största stad, var det bara en liten grupp från det liberala Yabloko-partiet som motsatte sig det kontroversiella förslaget som bara är en tredje prövning från att bli lag – vanligtvis en ren formsak, skriver The Independent.

Förslaget kommer från maktpartiet Enade Ryssland och går i huvudsak ut på att ”homosexuell propaganda” ska bli olagligt i staden, och den som bryter mot lagen riskerar böter på upp till 1.000 kronor. För organisationer är bötessumman ännu drygare: upp till 100.000 kronor.

Med propaganda menas enligt förslaget följande:

”… lockelser, positiva åsikter och kommentarer som främjar icke-traditionella sexuella relationer och familjeförhållanden, riktade till minderåriga”.

Ledamoten bakom förslaget sade enligt The Independent att lagen ska inrikta sig mot vissa klubbar för tonåringar och mot sociala medier där information om homosexualitet sprids.

Vidare ska lagen förhindra spridning av information ”som kan orsaka skada för minderårigas hälsa eller moral och andliga utveckling, bland annat genom att skapa den skeva uppfattningen att traditionella och icke-traditionella förhållanden är lika socialt accepterade”.

Lagförslaget har väckt stor ilska hos flera människorättsgrupper, som menar att det bryter mot både rysk och internationell lagstiftning.

– Det här leder till diskriminering och legitimerar våld. Lagen syftar till att skydda unga människor men gör precis tvärtom och kommer att driva homosexuella tonåringar till isolering och självmord, säger organisationen Coming Out, som kämpar för homosexuellas rättigheter.

En liknande lag har redan införts i bland annat Archangelsk. Där greps tre aktivister, bland annat grundaren av Moskva Pride, för att ha hållit plakat som beskyllde lagen för att vara inhuman och omoralisk.

De fick böta drygt 400 kronor.

”Barn har rätt att veta att fantastiska människor också kan vara homosexuella. Homsexualitet – det är naturligt och normalt”, stod det på ett plakat skriver sajten UK Gay News.

Under Sovjettiden var homosexualitet olagligt och inte förrän 1993 avkriminaliserades det. Men fortfarande är det en känslig fråga i Ryssland och nästan inga kända personer är öppet homosexuella.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.