Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 05:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/rysk-youtubestjarna-skildrar-stalins-brott-och-far-miljoner-tittare/

Världen

Rysk Youtubestjärna skildrar Stalins brott och får miljoner tittare

Jurij Dud, Youtube-stjärnan med flera miljoner följare, gör succé med en ny film om Stalins brott. Foto: Wikipedia

Han är en av Rysslands stora kändisar, en Youtubestjärna med flera miljoner följare. Nu gör Jurij Dud succé med en ny film om Stalins brott. 

Nästan hälften av alla ryssar mellan 18 och 24 år känner inte till Stalins utrensningar. Intresset för filmen är enormt – den har fått över 9 miljoner visningar på Youtube. 

Rätta artikel

Varför är mina föräldrar så rädda för att säga sin åsikt? Varifrån kommer den här skräcken för att dra uppmärksamhet till sig, att sticka ut? 

Den frågan ställde sig Jurij Dud, Rysslands populäraste journalist på Youtube. I vanliga fall intervjuar han kändisar på sin Youtubekanal ”VDud”. 

Nu åker han till Kolyma, centrum för Gulagarkipelagen, och intervjuar barn och barnbarn till lägerfångar. Resultatet är till dags dato över 9 miljoner visningar. 

Filmen ”Kolyma – fosterlandet för vår skräck” är dels en historisk sammanfattning över Stalins arbetsläger, där ca 20 miljoner människor hamnade och 2 miljoner dog. Dels är det en skildring av hur människor lever i denna natursköna men hårdföra del av Ryssland, med vintertemperaturer på minus 55 grader och snöstorm över hundra dagar i året i vissa områden. 

Filmen lades ut den 23 april och är redan nu med över 9 miljoner visningar bland de populäraste produktioner Dud har gjort. Detta i en tid där 47 procent av ryska medborgare mellan 18 och 24 år aldrig har hört om Stalins utrensningar, enligt en undersökning gjord av den Kremllojala opinionsbyrån VTSIOM i oktober 2018.

Det var den här opinionsundersökningen som fick Jurij Dud att resa till andra sidan jordklotet. Avståndet mellan Moskva och Magadan, en stad som har byggts av Gulagfångar, är drygt 10.200 kilometer och åtta tidszoner.

I filmen säger han att okunskapen hos den unga ryska generationen gjorde honom stum. Han var tvungen att göra något.

På Solovetskijöarna i Vita havet grundades det första sovjetiska arbetslägret Solovki år 1923. Den här bilden är tagen år 1927. Foto: TT

– Varför valde vi Gulag efter att ha gjort shower med rapartister och skådisar? Orsak nummer ett: Nästan hälften av ryska ungdomar har aldrig hört om Stalins utrensningar. Det tog vi som en utmaning. Orsak nummer två: I hela mitt liv har mina föräldrar sagt till mig att jag ska vara försiktig och inte dra till mig onödig uppmärksamhet. Jag har alltid undrat varifrån den äldre generationen har fått den här skräcken. Jag tror att rötterna till den här skräcken finns i Kolyma, säger Dud i inledningen av filmen.

Filmen utspelar sig längs den tvåtusen kilometer långa motorvägen ”Kolyma” mellan Magadan och Jakutsk. Den här vägen, byggd av lägerfångar, är en av Rysslands oländigaste och farligaste. Avstånden mellan bosättningar kan vara hundratals kilometer och att få motorstopp i minus 50 grader kan vara lika med en dödsdom om man inte är ordentligt förberedd. 

Arbetare i en guldgruva i Kolyma i början av 1930-talet. De är påfallande välklädda, vilket tyder på att bilden är tagen i propagandasyfte. I allmänhet var fångarna sällan så välutrustade. Foto: Sovfoto/TT

Jurij Dud håller en familjär och enkel ton. Han förklarar pedagogiskt hur de sovjetiska arbetslägren grundades i slutet av 1920-talet, de omänskliga förhållandena i lägren och det stora antalet politiska fångar under Stalin. De dömdes till allt från spionage till kontrarevolutionär verksamhet utan några andra bevis än bekännelser som pressades fram genom tortyr. 

Allt detta är fakta som Kreml inte förnekar, men ständigt försöker förminska. Budskapet från den ryska ledningen, bland annat kulturminister Vladimir Medinskij, har under de senaste åren varit att Stalin visserligen var en hårdför ledare, men att Sovjetunionen hade honom att tacka för den lyckade industrialiseringen av landet. 

Enligt en undersökning gjorde av oberoende Levada center i april är andelen ryska medborgare som beundrar Stalin i dag 51 procent – högst på tjugo år.

Josef Stalin ledde Sovjetunionen 1922-1952. Han var känd för sin paranoia. På 1930-talet satte han igång omfattande utrensningar mot, i de flesta fall, inbillade fiender. Foto: TT

Dud är 32 år gammal och före detta sportjournalist. Han har gjort succé med sin egen Youtubekanal där han älskas av den unga ryska generationen för sitt slängiga, självsäkra sätt, men också för sin skärpa. Han har intervjuat alla från Pussy Riots Nadezjda Tolokonnikova till Kremlpropagandans kejsare Dmitrij Kiseljov.

Att han nu ger sig i kast med Stalins utrensningar är något som får ryska historiker att jubla.

– Jag är inget fan av Dud. Men i det här fallet har han gjort en insats. En mäktig film. En röst mot dagens osunda trender, skriver den ryska historikern och publicisten Dmitrij Sokolov på sin Live Journal-sida.

Människorättsorganisationen Memorial, som grundades i slutet av 1980-talet med målet att dokumentera de sovjetiska arbetslägren, har fungerat som rådgivare till filmen. Historikern Sergej Bondarenko på Memorial är nöjd med resultatet. 

– Duds tilltal är mycket lyckat. Han berättar ingenting nytt, men han talar till oss på ett nytt sätt. I dagens situation har vi en skolundervisning där Stalinutrensningarna inte framställs som entydiga. Då är den här sortens filmer otroligt viktiga, säger Sergej Bondarenko, historiker på Memorial, till den oberoende tv-kanalen Dozjd

På sitt Twitterkonto hyllas Dud för sin film och ryska journalister ber om intervjuer. Men Dud vägrar konsekvent att ge några intervjuer om sina produktioner. Han håller redan på med en ny.

Läs mer: Ändlös skådeprocess ska svärta ner mannen som gräver upp Stalins brott