Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-07-22 08:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ryska-attacken-mot-amerikansk-demokrati-ar-historisk/

Världen

Martin Gelin: Ryska attacken mot amerikansk demokrati är historisk

Särskilde åklagaren Robert Mueller.
Särskilde åklagaren Robert Mueller. Foto: Kristoffer Tripplaar / Alamy Stock Photo

Tolv ryska agenter har åtalats för cyberattacken mot demokraterna och Hillary Clinton inför presidentvalet 2016. Demokraterna i USA kräver nu att Donald Trump ställer in måndagens möte med Vladimir Putin. 

Martin Gelin
Rätta artikel

I det mest omfattande åtalet hittills från den särskilde åklagaren Robert Muellers undersökning om valkampanjen 2016 har nu tolv ryska agenter åtalats för en rad brott, bland annat den stora cyberattacken mot demokraterna och Hillary Clintons medarbetare. De åtalas även för identitetsstöld, kriminell konspiration för pengatvätt och databrott. Enligt åtalet ska de även ha stulit information om en halv miljon amerikanska väljare.

Tajmingen för åtalet är häpnadsväckande, då det nu bara är tre dagar kvar till Donald Trumps möte med Vladimir Putin i Helsingfors. Chuck Schumer, demokraternas talman i senaten, och en rad andra demokrater krävde omedelbart att Trump måste ställa in detta möte. Inga republikaner i kongressen har ännu krävt samma sak.

President Trump ska ha fått informationen om detta för flera dagar sedan, enligt Rod Rosenstein, vice justitieminister, som offentliggjorde åtalet vid en presskonferens på fredagen. Ändå har Trump ägnat de senaste dagarna åt att fortsätta tala om Vladimir Putin i varma ordalag. Efter att Trump fått information om åtalet från Rosenstein sade han om det kommande mötet med Putin: 

“Jag tror att vi kommer att komma bra överens. Han är inte min fiende”.

Vid en presskonferens nyligen refererade han åter till Muellers undersökning som en “häxjakt” och “ett skämt”, trots att han då kände till Rosensteins information.

Tidigare har Trump även kritiserat Muellers undersökning för att “skada vårt land förskräckligt”.

Donald Trump  har tidigare sagt att han tror på Putins förnekande av inblandning i valet 2016, trots att USA:s underrättelsetjänster redan förra året var överens om att Ryssland  låg bakom attacken.

Den 27 juli 2016, när valkampanjerna inför presidentvalet var i full gång, sade Donald Trump i ett offentligt framträdande att Ryssland borde hacka Hillary Clinton.

“Ryssland, om ni lyssnar så hoppas jag att ni lyckas hitta de 30.000 mejl som saknas. Jag tror att ni kommer att bli belönade av vår media”. 

Enligt NBC-journalisten Katy Tur ska Trump i en intervju strax efteråt ha hävdat att han menade allvar med sin uppmaning till Ryssland.

Samma kväll organiserade de ryska agenterna, enligt åtalet, den mest omfattande attacken mot 76 personer i Clinton-kampanjen, där de skickade ut så kallade phishing-mejl (där de fiskar efter användarens lösenord genom vilseledande information).

Under en presskonferens betonade Rod Rosenstein att ingen amerikansk medborgare omfattas av just detta åtal. Vita huset och det republikanska partiet skickade därefter omedelbart ut meddelanden där de påstod att Trump själv är oskyldig. Men det åtal som offentliggjordes i dag är bara ett av många åtal i den omfattande undersökningen och inget utesluter att nya åtal kommer att väckas mot amerikanska medborgare i en snar framtid.

I detaljerna i åtalet vimlar det av exempel på amerikanska politiker, strateger och journalister som har haft medvetna kontakter med de ryska agenterna, bland annat en republikansk kandidat till kongressen. En av nyckelpersonerna i åtalet är, av allt att döma, Roger Stone, som är en av Donald Trumps mest långvariga vänner och medarbetare och hade en viktig roll i hans presidentkampanj. Vid en av de intervjuer jag gjorde med Stone inför presidentvalet sade han själv att han ansåg att han kunde ta åt sig en stor del av äran för Trumps politiska framgångar. Stone är inte själv åtalad, men han har tidigare erkänt kontakt med en av de ryska agenterna som nu åtalas, såväl som med Wikileaks, som enligt åtalet ska ha koordinerat den information som ryssarna kom över för att orsaka maximal skada mot Hillary Clintons kampanj. Stone har även sagt att han räknar med att kunna bli åtalad om undersökningen fortsätter.

Benjamin Wittes, juridisk expert på Brookings Institution, sade efter att åtalet blivit känt att det här sannolikt är sista gången som Mueller väcker åtal mot enbart ryska medborgare och att det därmed lär handla om amerikaner nästa gång.

Den ryska attacken mot amerikansk demokrati är historisk, dels för att den var så omfattande, men även för att den var så framgångsrik. Även om det är svårt att dra absoluta slutsatser av valresultatet och den information som läcktes efter dessa cyberattacker så är det tydligt att valkampanjens sista månader präglades av en i princip oavbruten rapportering om det läckta innehållet i demokraterna och Hillary Clintons e-post. En studie efter valet visade att Clintons e-post tillägnades mer utrymme i de största nyhetsmedierna än den sammanlagda rapporteringen om alla politiska sakfrågor. Åtalet bör få flera av USA:s mest anrika journalistiska institutioner att ta sig en funderare över hur de kunde bli så grundligt manipulerade av ryska agenter. 

Under presskonferensen vädjade Rod Rosenstein om att detta åtal är så omfattande att han hoppas att amerikanska politiker kan lägga partipolitiska lojaliteter åt sidan, för att i stället prioritera nationens välbefinnande och säkerhet. “När vi konfronterar en utländsk attack mot amerikanska val är det viktigt att undvika att tänka politiskt som republikaner eller demokrater, utan i stället tänka patriotiskt, som amerikaner. Våra reaktioner bör inte bottna i vem som drabbades”, sade Rosenstein.

Här talade nog Rosenstein för döva öron. Republikanernas ledarskap i kongressen har för länge sedan bestämt sig för att enas bakom Donald Trumps attacker på FBI och Robert Mueller och avfärdar nu hela undersökningen som en häxjakt på presidenten. 

Detta trots att Robert Muellers undersökning redan orsakat 79 åtal mot 20 personer och tre företag, samt fem personer som redan erkänt sig skyldiga och nu samarbetar med undersökningen. Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort sitter redan i fängelse, för finansbrott som inte tycks vara relaterade till detta åtal.

Till sist är det värt att minnas att mycket av den känsliga information om demokraterna som de ryska agenterna kom över i cyberattacken, och som de sedan läckte till republikanska strateger, Wikileaks och samarbetsvilliga medier i USA, ännu inte har offentliggjorts. Det är fyra månader kvar till ett viktigt kongressval i USA, där flera säkerhetspolitiska experter gjort bedömningen att Ryssland sannolikt kommer att försöka slå till igen. 

Läs mer: Rysk inblandning i USA-val på dagordningen i Helsingfors