Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Ryska basindustrin tål inte den här berg- och dalbanan”

Fallande oljepriser på världsmarknaden slår hårt mot Rysslands ekonomi. Men de som borde vara mest oroliga över utvecklingen är de oljeberoende länderna inom EU. Det hävdar oljeanalytikern Kjell Aleklett.

– Våra energikostnader kommer att bli dyra på sikt eftersom vi inte har några egna naturresurser. Ryssland har oljan i marken och om de inte producerar dem nu kan de göra det senare, säger han.

Sedan i juni har priset på Brent-oljan sjunkit från 113 dollar per fat ner till dagens runt 80 dollar per fat. För Ryssland vars statsbudget bygger på ett pris kring 100 dollar har det fått svidande ekonomiska konsekvenser.

Vilken betydelse har USA:s snabba utvinning av skiffergas, så kallad fracking, haft på oljepriset?

– Visst har det betydelse att USA har ökat sin produktion av skiffergas. Det har minskat deras oljeimport med runt 6 procent. Men även Kinas minskade oljeimport på grund av deras försämrade ekonomi tillsammans med övriga oljeproducerande länders produktion har gjort att det nu finns ett överskott av olja. Och då sjunker priserna, förklarar Kjell Aleklett, oljeanalytiker och seniorprofessor, Globala energisystem, institutionen för geovetenskaper, vid Uppsala universitet.

Är USA:s utvinning av skiffergas ett medvetet drag från USA för att pressa priserna och slå mot Ryssland?

– Nej. Fracking är en en gamblingindustri och handlar om kortsiktiga investeringar. Det är en väldigt kostsam verksamhet som gör att man måste borra vidare för att kunna betala sina lån. Den nya produktionen har medfört att oljepriset för den amerikanska oljan ligger cirka 10 dollar under världsmarknadspriset. Samtidigt behöver USA ha ett oljepris på 80 dollar per fat för att fracking skall vara lönsamt. Hela industrin kommer att få våldsamma ekonomiska problem framöver.

– Den medvetna strategin kommer i så fall från Saudiarabien som kan ändra sin försäljning med miljoner fat om dagen. Där har man så stora fonder att man kan gå med underskott i några år och på så sätt få bort några av sina konkurrenter. Oljemarknaden är ett stort globalt spel och det är Saudiarabien som håller i trådarna.

Hur påverkas Ryssland av det låga oljepriset?

– De får stora ekonomiska problem. Den ryska basindustrin tål inte den här berg- och dalbanan och man kommer få lägga vissa projekt i malpåse. Men vad man kan göra på sikt är att knyta nya avtal med Kina. Ryssland är intresserat av långsiktiga kontrakt för att ha råd att investera, och för att trygga leveranserna om 20-30 år vänder man sig mot Kina som förstår det här. Men det har man inte fattat i EU.

Vad innebär det för EU:s energiförsörjning?

– På sikt kommer vi i Europa att förlora en del av den ryska oljan och få stora problem med vår oljeförsörjning framöver. Våra energikostnader kommer att bli dyra, säger Kjell Aleklett.

Är Ryssland vinnarna i det här globala oljespelet i det långa perspektivet alltså?

– De är det enda landet i världen som är självförsörjande på alla naturresurser, som kol, olja, uran och liknande, och behöver därför aldrig importera någon energi. Det finns en anledning till varför Vladimir Putin nyligen presenterades som den mäktigaste mannen i världen. Där är svaret.

Ändå pekar alla siffror nedåt för Ryssland. Hur ska de klara den pågående krisen?

– Det ryska folket är mästare på att klara av umbäranden och det kommer man att göra nu också.

Slår det pågående handelskriget mot Ryssland från väst egentligen hårdast mot EU-länderna?

– Ja. Europa har vi de högsta energikostnaderna i världen eftersom vi måste importera all vår energi. Det finns ingenting för tillfället som pekar på att vi får en ny global tillväxt igen och det är energin som ligger bakom utvecklingen, säger Kjell Aleklett.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.