Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-18 15:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ryska-duman-rostade-ja-till-storre-kontroll-over-internet/

Världen

Ryska duman röstade ja till större kontroll över internet

Initiativet till den nya lagen om internet kommer från Kreml. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ryska duman röstade i dag ja till en ny lag om internet. Enligt lagen kan Ryssland i framtiden isolera sitt nät om landet ”utsätts för hot”. Mycket tyder på att det handlar om att öka kontrollen.

Rätta artikel

Internet är Kremls svaga punkt. I motsats till den kinesiska regimen har ryska staten inte från början begränsat internet. Länge ansåg Putin att nätet var ointressant. Han fokuserade främst på att ta över alla de stora tv-kanalerna.

I över tjugo år har ryssarna med andra ord varit vana vid att kunna läsa vad de vill på nätet. Facebook och Twitter är inte blockerade i Ryssland (i motsats till Kina), det enda de ryska myndigheterna har vågat förbjuda är Linkedin. Vissa enskilda nätsidor har också förbjudits, men blockeringen är lätt att kringgå med hjälp av vpn.

Det är först under senare år som en mängd begränsningar har införts. Dels lagen om extremism, som gör att man kan få fängelsestraff för att ha gillat en uppdatering. Dels lagen om fake news, som godkändes i våras och som gör det olagligt att smäda statssymboler.

Nu har duman, i en andra omröstning, godkänt en lag som möjliggör att helt och hållet isolera det ryska nätet om det utsätts för attack. Officiellt motiveras lagen med att nätet i Ryssland ska kunna fungera även om någon utifrån försöker koppla loss det från resten av världen. 

I praktiken tyder mycket på att myndigheterna vill stärka kontrollen över nätet, och vid behov kunna isolera landet. Ca 10.000 personer i Moskva demonstrerade mot lagen i början av mars. 

Lagen innebär också att den ryska nättrafiken utåt nu leds enbart via vissa servrar, som ska godkännas av myndigheterna. Det förenklar jobbet om myndigheterna vill stoppa vissa sidor. Det kommer också att bli lättare att blockera vpn-användning, som är ett populärt sätt i Ryssland att kringgå förbudet mot vissa sidor.

Ryska duman är i praktiken en gummistämpel – det här initiativet har kommit från Kreml. Som så ofta när Kreml stiftar lagar är texten luddigt skriven och det är oklart hur den egentligen kommer att tillämpas. 

Det är heller inte det centrala. Det viktiga för Kreml är att visa att man i sin hand håller en stor käpp, som man också är beredd att använda. Om det skulle behövas.

Lagen ska ännu godkännas av dumans underhus i en tredje omröstning, därefter godkännas av dumans överhus och sedan stadfästas av president Vladimir Putin. 

Läs mer: Moskva förbjuder delning av nyheter som är ”respektlösa” mot staten

Läs mer: Tusentals ryssar protesterade mot åtstramat internet