Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Ryska hackare bakom attack mot Vita huset”

Foto: Susan Walsh/AP

Ryska hackare har tagit sig in i Vita husets datasystem och kommit över känslig information om bland annat USA:s president. Det uppger nyhetskanalen CNN.

Det var efter flera månaders cyberattacker mot amerikanska UD förra året som hackarna ska ha fått tillgång till delar av Vita husets interna datorkommunikation. Det uppger CNN, som citerar anonyma källor inom den amerikanska statsapparaten.

Tidigare har USA:s regering erkänt att ett intrång skett, men det är första gången som en nationalitet pekas ut. Att det skulle röra sig om ryssar, som de källor CNN talat med hävdar, är dock bara ”spekulationer”, menar en officiell talesman för Vita huset som Reuters citerar.

– Vi har det icke-sekretessbelagda systemet och så har vi det sekretessbelagda systemet, det som är ”top secret”. Vi tror inte att detta sekretessbelagda system har utsatts för intrång, säger Ben Rhodes, säkerhetsrådgivare i Vita huset till CNN.

Enligt CNN innehöll dock även Vita husets icke-sekretessbelagda system förvånansvärt känslig information. Bland annat ska inkräktarna ha fått tillgång till ett detaljerat schema för president Barack Obama, där det gått att följa hans rörelser i realtid.

Nyhetskanalen hävdar att amerikanska UD har varit utsatt för hackarnas attacker i månader. Trots flera försök att stänga angriparna ute, har de lyckats ta sig in på nytt, gång på gång. Än i dag är det oklart om man lyckats helt med att stänga dem ute, enligt CNN.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.