Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-20 03:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ryska-lokalvalet-gjorde-rekord-i-daliga-forklaringar/

Världen

Ryska lokalvalet slog rekord i dåliga förklaringar

Väljare läser röstsedlar i Moskva. Foto: Andrew Lubimov

Inga vallokalsundersökningar. Rekordlågt valdeltagande. Omfattande valfusk. Resultaten från Moskva publiceras inte. Lokalvalet i Ryssland blev en pinsam operation för Kreml.

När det gäller ryska val finns det en sak som många i västvärlden inte har förstått:

Det är svårt att fuska med stil.

Det är inte alls så lätt som man tror för Kreml att uppnå önskat valresultat. Putinregimen kontrollerar visserligen alla tv-kanaler och bestämmer vilka kandidater som får ställa upp, men det räcker det inte. För att få det resultat man vill ha måste man dessutom fuska i själva valet. 

Läs mer: ”Valet är intressant – trots att det är riggat”

Och det är svårt. För det syns, hur man än gör.

Twitter fylldes snabbt av videoinspelningar på fusk så grovt att det närmast påminde om en sketch ur en Boratfilm. I Kazan fick man stänga två vallokaler efter flera rapporter om att valfunktionärerna proppade valurnorna fulla med färdigt ifyllda röstsedlar.

https://twitter.com/ASLuhn/status/1170701756935942146

Valobservatörsorganisationen Golos rapporterar om talrika fall där ryska väljare tvingats till vallokalerna. Väljare som fått betalt för att rösta. Busslaster med väljare som skjutsats till vallokaler, vilket brukar vara ett tecken på att den så kallade karusellmetoden är i bruk. Det betyder att samma väljare skjutsas omkring för att rösta i flera olika vallokaler.

Ryska centralvalnämndens ordförande Ella Pamfilova går till motattack och anklagar Golos för att ha kopierat klagomål från tidigare val.

– Ett så grovt försök. De kunde ha varit noggrannare, säger Pamfilova i ett uttalande som är svårt att läsa utan att dra på munnen.

Centralvalnämndens vice ordförande Nikolaj Bulajev varnade i sin tur för att Google och Facebook försöker blanda sig i ryska val. Anklagelsen framstår som ett klassiskt försök att dölja ett verkligt problem genom att peka på ett inbillat.

Över tre timmar efter att vallokalerna hade stängt hade resultaten från Moskva fortfarande inte kommit. Inte heller publicerades det några vallokalsundersökningar. Den statliga finansierade Fonden för utveckling av medborgarsamhället, som hade genomfört vallokalsundersökningar, vägrade gå ut med resultatet. Alltför få personer hade gått med på att svara, enligt fonden.

Allt tyder på att exit pollsen inte går ihop med det valresultat som Kreml har satt upp.

Enligt oppositionspartiet Jablokos egna valobservatörer, som övervaknar rösträkningen, har alla Jabloko fått in fyra kandidater i Moskvas stadsfullmäktige. 

https://twitter.com/yabloko/status/1170778765993107457

Om det stämmer är det en av Jablokos största framgångar på länge, påpekar statsvetaren Aleksandr Kynev i Echo Moskvys valsändning.

– Det här visar att Aleksej Navalnyjs uppmaning att rösta smart – det vill säga på de oppositionsmedlemmar som tilläts ställa upp i valet – har fungerat, anser Kynev.

I Sibirien och Fjärran Östern, där rösterna räknas först, ser Putinpartiet Det enade Ryssland ut att gå mot seger. Där har också fusket varit som störst. I Sankt Petersburg vann sittande borgmästare, Kremls kandidat Aleksandr Beglov enligt förhandsuppgifter redan i första omgången. 

Valdeltagandet i Moskva var rekordlågt. Ännu på kvällen såg det ut att bli drygt 17 procent. Det är ett rungande misstroendevotum mot sittande makthavare.