Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ryska medier: Bildt kan bli minister i Ukraina

Foto: Lotta Härdelin

Sveriges förre statsminister och utrikesminister Carl Bildt kan bli aktuell som premiärminister i Ukraina, rapporterar en ukrainsk nyhetssajt på tisdagen. De sensationella uppgifterna har blivit en stor nyhet i Ryssland. Men de stämmer inte, enligt Carl Bildt. 

Uppgifterna som citeras av en rad ryska medier – bland annat Gazeta.ru, NTVVzgljad och de statliga nyhetsbyråerna Tass och Ria Novosti – hänvisar alla till en och samma källa: Glavcom.ua

”Ännu en utlänning kan bli regeringschef i Ukraina – nämligen svensken Carl Bildt, som har ägnat sig mycket åt den ukrainska problematiken och som just nu är arbetslös”, skriver Glavcom. Enligt nyhetssajtens källa arbetar man aktivt i presidentadministrationen med värvningen av ”den verklige vikingen”, vid sidan av andra alternativ. Det är nämligen inte troligt att Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk stannar på sin post, enligt Glavcom. 

Om Carl Bildt skriver tidningen också att han kanske är den mest oväntade kandidaten. Men enligt tidningens källor diskuteras på Bankovaja (presidentadministrationen i Kiev, red anm) på allvar att erbjuda Bildt jobbet som premiärminister. 

Tidningen pekar på Carl Bildts möjligheter att som erkänd västerländsk politiker förhandla med utländska kreditgivare. Carl Bildt skulle heller inte utgöra något inrikespolitiskt hot, skriver tidningen.

Den ryske parlamentsledamoten Alexej Pusjkov twittrade om nyheten: ”Sveriges förre statsminister Bildt kan komma att ersätta Jatsenjuk på posten som premiärminister. Fejk? Förmodligen. Men varför inte?”

 

Den utpekade kandidaten avfärdar uppgifterna om att han skulle vara aktuell för en ministerpost i Ukraina.

”Ukraina har en mycket bra premiärminister. Finns ingen anledning att byta. Och att jag skulle kunna vara aktuell saknar varje aktualitet”, skriver Carl Bildt i ett mejl till DN. 

I Ukrainas regering sitter flera personer som är födda i andra länder än Ukraina. Finansministern Natalie Jaresko är född i USA, hälsoministern Alexander Kvitasjvili kommer från Georgien och ekonomiministern Aivaras Abromavičius från Litauen. Abromavičius var för övrigt delägare i kapitalförvaltaren East Capital – som anlitade Carl Bildt som rådgivare fram till dess att han utsågs till utrikesminister 2006. 

Jaresko, Kvitasjvili och Abromavičius beviljades ukrainskt medborgarskap bara timmar innan de i decmeber 2014 utsågs till ministrar i Ukraina. 

En annan som visat intresse för en ministerpost i Ukrainas regering är Georgiens förre president Micheil Saakasjvili. Han har numera ukrainskt medborgarskap och är guvernör i Odessa-regionen i södra Ukraina.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.