Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Ryska myndigheters bevis mot USA kom från tevespel

Other: Russian Defence Ministry

Rysslands försvarsdepartement publicerade på tisdagen en bild som skulle bevisa att USA gett stöd till terrororganisationen IS i Mellanöstern. Bilden visade sig senare vara tagen från ett tevespel.

Enligt det ryska utrikesdepartementet officiella Twitterkonto ska de svartvita bilderna vara tagna den 9 november nära gränsen mellan Syrien och Irak. Och, skriver man, ”de utgör ett ovedersägligt bevis för att USA hjälper IS styrkor med skydd”.

Inlägget publicerades tre gånger på tre olika språk, skriver PC Games N.

De ryska myndigheterna skrev också att USA använder dem för att gynna USA:s intressen i Mellanöstern”.

Men en av bilderna har nu visat sig hämtad från ett videospel från 2015: Krigsspelet AC-130 Gunship Simulator: Special Ops Squadron.

Flera av de andra bilderna verkar vara tagna från foton som Iraks försvarsdepartement offentliggjorde 2016, skriver nyhetsbyrån AFP.

Nyhetsbyrån har gjort egna jämförelser mellan uppgifterna från de ryska myndigheterna och tevespelet och kunnat bekräfta att de har stora likheter.

Läs också: Se bilder ur spelet på Youtube

Efter avslöjandet togs bilderna sedan bort av försvarsdepartementet på Twitter- och Facebookkontona och några timmar senare förklarades det hela som ”ett misstag”. Istället lade man upp nya bilder som påstods visa samma sak.

En talesman för USA:s militär säger till AFP att ”vi behöver fokusera på att krossa vår gemensamma fiende istället för att spela spel”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.