Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Ryska nynazister torterar unga homosexuella

Ryska nazister lurar till sig homosexuella tonåringar via falska dejtingannonser. Tonåringarna blir sedan misshandlade och torterade. Allt filmas och läggs upp på nätet.

Det är den ryske nynazisten Maxim Martsinkevitj som har dragit igång häxjakten på homosexuella tonårskillar i landet. Spectrum Human Alliance, en intresseorganisation för homosexuellas rättigheter i Östeuropa, skriver att Martsinkevitj uppmanar sina anhängare att lägga ut falska dejtingannonser på det sociala nätverket VK.com.

När offren dyker upp på dejten de har svarat på blir de torterade och misshandlade. Filmer av tortyrerna sprids sedan vidare på nätet till offrens skolor, familjer och vänner, skriver SVT Nyheter.

Den ryska polisen ska inte ha gjort något för att sätta stopp för attackerna och i flera fall har offren drivits till självmord, rapporterar Spectrum Human Alliance.

Under de senaste åren har läget för homosexuella i Ryssland blivit tuffare. Så sent som i juni undertecknade president Vladimir Putin en lag som förbjuder ”propaganda för icke-traditionella sexuella relationer”.

Maxim Martsinkevitj har tidigare varit ledare för den väpnade grenen inom den nynazistiska organisationen Format18, skriver SVT Nyheter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.